Foto: stock.xchng

Latvijā ir aptuveni 140 000 cilvēku ar aprūpes vajadzībām, un ar katru gadu viņu skaits pieaug, trešdien konferencē par aprūpes jautājumiem "Aprūpe mājās Latvijā – pieejamība, attīstība, izaicinājumi" norādījis Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš.

Pērn aprūpi mājās saņēma kopumā vairāk nekā 11 400 cilvēku. Aprūpes nodrošināšanā ieguldīti vairāk nekā 8,5 miljoni eiro. Aprūpi mājās nodrošina apmēram 68 pašvaldības un 31 nevalstisko organizāciju vai privātpersonu veidoti sociālo pakalpojumu sniedzēji, portālu "Delfi" informēja Latvijas Samariešu apvienības komunikācijas speciāliste Baiba Pare.

"Ir svarīgi sākt domāt un diskutēt par jau tuvāko nākotni, kā spēsim risināt pieaugošo aprūpes pakalpojumu pieprasījumu," uzsvēris Bērziņš, kā galvenos iespējamos risinājumus minot finanšu resursu mērķorientētu izmantošanu, proti, pakalpojumi, valsts un pašvaldību pabalsti aprūpes vajadzībām tiek sinhronizēti un izmantoti tieši tam, kam tie ir paredzēti.

Tāpat viņš norādījis, ka nepieciešams rast iespējas, kā savstarpēji sadarboties veselības un labklājības jomai. Bērziņš uzsvēris, ka jārod veids, kā nodrošināt iespējas cilvēkiem savlaicīgi saņemt pakalpojumus nepieļaujot, ka palīdzība tiek saņemta novēloti, kad iestājušās vēl smagākas sekas.

Arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte norādījusi uz faktu, ka aprūpes mājās saņēmēju skaitam ir tendence pieaugt.

Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Valērijs Valdmanis akcentējis, ka valsts līmenī trūkst stratēģiska skatījuma uz lietām. Viņš paudis uzskatu, ka valsts daudz iegūtu un finansiāli ietaupītu, ja iedzīvotājiem tiktu nodrošināta savlaicīga palīdzība un pakalpojumi. Konferences dalībnieki secinājuši, ka pašlaik galvenie aprūpes izaicinājumi - vajadzības ir lielākas nekā iespējas palīdzēt, naudas ir mazāk nekā vajadzētu, nedabiskas iedzīvotāju proporcijas, ierobežota atbalsta pieejamība, mazs sociālo pakalpojumu tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!