Foto: DELFI Aculiecinieks
"Ir sācies pavasaris. Zied māllēpes, lido tauriņi, saule izceļ dabas daiļumu, cilvēki dodas baudīt svaigu gaisu un pirmos saules starus. Arī mēs šai skaistajā sestdienā devāmies pastaigā. Dzīvojam pavisam netālu no jaunā Dienvidu tilta, vietā, kur sākas Ziepniekkalns," raksta "Delfi" lasītāja Evelīna.

"Vieta dzīvošanai šeit ir ļoti patīkama, līdz centram – 10 minūšu brauciens ar mašīnu, tai pašā laikā zaļā zona redzama, skatoties pa logu. Mēs mīlam šo vietu, tāpēc katru reizi, dodoties pastaigā ar savu sunci, brīnāmies, cik daudz mūsu valstī ir cilvēku, kas nenovērtē savas valsts galvaspilsētu, dzīvo gluži kā pēdējo dienu, nenovērtējot to, kas mums ir.

Šoreiz pastaigā devāmies pa Kazdangas ielu, virzienā uz Ozolciema ielu, vietā, kur agrāk bija mazdārziņi, bet tagad mitinās cilvēki bez pastāvīgas dzīves vietas. Varētu ilgi un dikti runāt, kā dzīvo šie cilvēki, vienvārdsakot, nobraucot no Kazdangas ielas, burtiski 100 metrus virzienā uz mežu, sajūta it kā esi Černobiļā...

Bet stāsts par to, ka daļa cilvēku ir nolēmuši, ka šeit ir vietējā izgāztuve un regulāri ved atkritumus, izgāžot visu iespējamo - būvgružus, sadzīves atkritumus, autodetaļas un tā tālāk. Suņu bari, žurkas, bezpajumtnieki ... 800 metru attālumā no Daugavas, piecu kilometru attālumā no Rīgas centra, blakus slavenajai "Dzintars" rūpnīcai. Un pats bēdīgākais, ka tā nav vienīgā vieta, bildēs, kuras pievienoju rakstam, ir iekļauts 700 metru posms, bet tā mēs varētu staigāt un bildēt visu dienu.

Un tai pašā laikā mēs lepni saucam sevi par vienu no Eiropas ekoloģiskajām valstīm, bet vai tiešām tādi esam?"

Katru gadu rudenī un pavasarī tiek organizēti stihiski izgāzto sadzīves atkritumu izgāztuvju vietu likvidēšanas pasākumi, atsaucoties uz Rīgas Pārdaugavas izpilddirekciju, portālu "Delfi" informē Rīgas domes pārstāve Ilze Krūkle.

"Pēdējo reizi šādi izgāztuvju likvidēšanas pasākumi tika organizēti 2014.gada oktobrī. Diemžēl negodprātīgu iedzīvotāju dēļ situācija Ozolciema un Kazdangas ielās pie mazdārziņu teritorijām regulāri tiek piesārņota ar dažāda veida sadzīves atkritumiem.

Izpilddirekcija arī šogad plāno uzsākt sadzīves atkritumu izgāztuvju likvidēšanas pasākumus. Turklāt, par šo situāciju ir informēta arī pašvaldības policija un izpilddirekcija ir lūgusi patrulēšanas maršrutā iekļaut arī šīs teritorijas. Tāpat esam informējuši Rīgas domes Administratīvo inspekciju, kura nepieciešamības gadījumā noskaidros zemes īpašnieku un sauks to pie administratīvās atbildības."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!