Foto: F64

Diskusijā par Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādi ceturtdien aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzsvēra, ka ir svarīgi diskutēt par aizsardzību, lai kopīgiem spēkiem izveidotu šodienas drošības videi piemērotāku koncepciju ar ieskatu nākotnē, portālu "Delfi" informē Aizsardzības ministrija.

Sabiedrībai ir jābeidz sūdzēties par valstī notiekošo un dzīvot ilūzijās, ka Latviju neskar pasaulē notiekošais, norādīja Vējonis. "Ja mēs nevēlēsimies paši aizsargāt savu valsti, citi arī to nedarīs."

"Jums, jauniešiem, jāspēj piedāvāt savs redzējums, risinājumi un scenāriji, kas ļaus mums saprast, kā aizsardzības jomas ekspertu veikums izskatās no malas, kā arī gūt jaunas idejas turpmākai darbībai, lai kopīgiem spēkiem padarītu mūsu valsti drošāku," sacīja aizsardzības ministrs. "Galvenais jautājums, kas būtu jāuzdod – vai man ir nākotne manā valstī un vai pie varas esošie ir sapratuši situāciju, spējuši formulēt idejas, pieņemt lēmumus un spēs rīkoties."

Vējonis norādīja, ka valsts aizsardzības stiprināšana notiek vairākos virzienos, kas ietver arī Nacionālo bruņoto spēku, tai skaitā Zemessardzes, stiprināšanu un rezerves sistēmas izveidi.

16.aprīlī Rēzeknes Augstskolā norisinājās Valsts aizsardzības koncepcijas diskusija par jauniešu motivāciju iesaistīties valsts aizsardzībā, kuras laikā tika apzināts jauniešu vērtējums, vai ir nepieciešamas perspektīvā kādas izmaiņas, lai jaunieši aktīvāk iesaistītos Jaunsardzē, Zemessardzē un Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Diskusijas norisināsies arī 22.aprīlī Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā, Vidzemes Augstskolā Valmierā un Latvijas Universitātē Rīgā, bet 23.aprīlī Liepājas Universitātē.

Valsts aizsardzības koncepcija ir politikas plānošanas dokuments, kas nosaka valsts militārās aizsardzības stratēģiskos pamatprincipus, prioritātes un pasākumus valsts aizsardzības nodrošināšanai. Valsts aizsardzības koncepcija nosaka vadlīnijas miera laikam un valsts apdraudējuma gadījumiem. Ar šobrīd spēkā esošo aizsardzības koncepciju var iepazīties šeit.

Plānots, ka jauno Valsts aizsardzības koncepciju izstrādās līdz nākamā gada rudenim, jo Nacionālais drošības likums nosaka, ka katra sasaukuma Saeima līdz sava otrā darbības gada 1.oktobrim apstiprina jaunu Valsts aizsardzības koncepciju. Valsts aizsardzības koncepcija tiek izstrādāta, pamatojoties uz Latvijas ģeopolitisko situāciju, nacionālās drošības un ārpolitikas mērķiem un Latvijas saistībām, kas izriet no dalības Ziemeļatlantijas līguma organizācijā un Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!