Foto: LETA

Deputāts Ints Dālderis (V) iesniedzis priekšlikumu Izglītības likuma grozījumiem, rosinot noteikt vidējās vispārējās vai profesionālās izglītības obligātumu visām personām Latvijā.

Pašlaik likums paredz, ka obligāta ir pamatizglītība.

Dālderis piedāvā noteikt, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam līdz 30 gadu vecumam ir obligāta vidējās izglītības iegūšana vai izglītības ieguves turpināšana vidējās izglītības iegūšanai.

"Obligātas vidējās izglītības noteikšana sekmēs profesionālās vidējās izglītības apguvi, profesiju iegūšanu, veicinās tautsaimniecības izaugsmi un vispārējo sabiedrības intelektuālo attīstību, kā arī ļaus veiksmīgi optimizēt izglītības iestāžu tīklu valstī," uzsver Dālderis.

Plānots, ka izmaiņa stātos spēkā no 2018. gada 1. septembra, bet no 2016. gada līdz 2018. gadam vidējā izglītība būtu obligāta personām, kuras dzimušas pēc 1990. gada.

Lai nodrošinātu normas ieviešanu, Ministru kabinets noteiks kārtību, kādā nodrošina vidējās izglītības ieguves īstenošanas obligātumu, paredzot izņēmumus personām veselības dēļ. Tāpat valdībai būs jānosaka ierobežojumi tām pilngadīgām personām, kas neiegūst vidējo izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!