Foto: Publicitātes foto

Pašlaik aktīvi turpinās darbs pie Irbenes radioteleskopa antenu kompleksa modernizācijas Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC). Darbus pilnībā plānots pabeigt šī gada rudenī, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola.

Radioteleskopu kompleksā Irbenē ir divas radioteleskopu antenas - ar 32 un 16 metru galveno spoguļu diametriem. Viens no būtiskākiem kompleksa renovācijas darbiem ir radioteleskopa RT-32 jeb 32 metru antenas spoguļa balsta konstrukcijas renovācija. Pašlaik ir pabeigta antenas balsta struktūras bojājumu labošana, metinot, kā arī daļēji nomainot bojātos elementus. Pabeigta arī balsta konstrukcijas krāsošana.

Paralēli šiem darbiem notiek arī antenas spoguļa virsmu veidojošo alumīnija plākšņu - kopskaitā 944 - remonts. Tuvākajā laikā plānots sākt alumīnija plākšņu attīrīšanu ar stikla abrazīvu un krāsošanu, izmantojot specializētu, radioteleskopiem paredzētu krāsu sistēmu, kas ražota ASV.

Darbu projektētājs ir Vācijas kompānija "MT Mechatronics", bet galvenais būvuzņēmējs - Ventspils uzņēmums "Ostas celtnieks".

Projektā paredzēta abu radioteleskopu vadības un piedziņas sistēmu modernizācija, lielā mērā nomainot līdzšinējās morāli un fiziski novecojušās teleskopu vadības un piedziņas sistēmu komponentes. 2014.gadā veikta sistēmu projektēšana un komponenšu sagāde. Šī gada aprīlī Vācijas inženieru kompānija sākusi teleskopu vadības un piedziņas sistēmu komponenšu instalāciju teleskopos.

Šī gada pirmajos mēnešos veikts abu radioteleskopu atsevišķu telpu remonts, lai nodrošinātu atbilstošus apstākļus jauno vadības un piedziņas sistēmu komponenšu drošai un atbilstošai ekspluatācijai. Veiktas iekārtu piegādes kosmisko datu apstrādes augstas veiktspējas aprēķinu vides izveidošanai, sākta iekārtu testēšana un datu centra izveide radioteleskopa RT-32 telpās.

RT-32 antenas režģa renovācijas darbus plānots pabeigt līdz 10.jūnijam, kad to paredzēts novietot atpakaļ uz antenas balsta torņa. Pilnībā radioteleskopu modernizācijas darbus plānots pabeigt rudenī.

VSRC tika dibināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskais institūts 1994.gada 22.jūlijā, pārņemot bijušās PSRS karaspēka daļas nekustamo īpašumu - objektu "Zvaigznīte" tagadējā Ventspils novada Ances pagasta Irbenē.

2004.gadā VSRC tika iekļauts VeA sastāvā kā tās struktūrvienība, saglabājot atsevišķa zinātniskā institūta statusu. 2010.gada pavasarī VSRC tika pievienots VeA Inženierpētniecības centram. Tādējādi tika izveidots VeA inženierzinātņu institūts Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!