No 18. līdz 22.maijam Saldus novada Zvārdes pagastā notiks Zemessardzes organizētās mācības "Zvārdes detonators 15", kurās karavīri turpinās ilgstoši ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem piesārņotās teritorijas attīrīšanu.

Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot Nacionālo bruņoto spēku spējas veikt militāro inženieru atbalsta uzdevumus, kā arī aizsargāt vidi un cilvēku dzīvību un veselību.

Paaugstināta riska mācībās Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri savāks un neitralizēs sprādzienbīstamos priekšmetus, kas atrodas zemes virskārtā un zemes slānī.

Šādas mācības 54.inženiertehniskais bataljons ir rīkojis arī iepriekš gan Zvārdes poligonā, gan bijušo munīcijas noliktavu teritorijā Cekulē.

Pērn Zvārdes poligonā neitralizēti vairāk nekā 350 sprādzienbīstami priekšmeti, un liela daļa no tiem neitralizēti pērn notikušajās mācībās "Zvārdes detonators 2014".

Viena no Latvijas piesārņotākajām teritorijām ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem ir bijušais Zvārdes poligons. Tā vairāk nekā 24 400 hektāru lielo teritoriju Padomju armija izmantoja kā kara aviācijas mācību mērķu poligonu.

Sprādzienbīstami priekšmeti tajā nonāca arī 2.Pasaules kara laikā.

Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka iedzīvotājiem jābūt īpaši piesardzīgiem, uzturoties bijušā Zvārdes poligona teritorijā. Tajā ir augsts sprādzienbīstamo priekšmetu piesārņojums, kas apdraud cilvēku dzīvību. Par katru aizdomīgu atrasto priekšmetu nekavējoties ir jāziņo Valsts policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!