Foto: LETA
Šonedēļ viss līgumā paredzētais apjoms no Inčukalna gudrona dīķa tiks izsmelts, bet par to, kas notiks ar atlikušajiem 14 tūkstošiem tonnu materiāla, skaidrības nav, portālam "Delfi" pavēstīja SIA "Skonto būve" sabiedrisko attiecību pārstāve Ilga Sokolova.

Pēc viņas teiktā, šonedēļ būs izsmelts līgumā paredzētais apjoms - 30 200 tonnas gudrona - būs izsmelts, līdz ar to līdz 31. maijam "Skonto būve" būs izpildījusi līgumā noteikto. Turklāt par to uzņēmums Valsts vides dienestu (VVD) informējis jau iepriekš.

Par to, kas notiks pēc maija un atlikušajiem 14 tūkstošiem tonnu materiāla, pašlaik Valsts vides dienests neesot lēmis.

"Skonto būve" nosūtījusi vairākas oficiālas vēstules ar potenciālajiem situācijas risinājumiem gan VVD, gan atbildīgajām ministrijām, tomēr no VVD nekāda atbilde nav saņemta, skaidroja uzņēmumā. Piemēram, "Skonto būve" projekta ietvaros ir radusi risinājumu gandrīz viena miljona eiro apgūšanai, ar ko darbus varētu turpināt, tomēr arī šo priekšlikumu VVD nav oficiāli komentējis.

"Skonto būve" arī norādīja, ka neesot aicināta uz otrdien šodien notikušo Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdi un pauda nožēlu, ka VVD valsts amatpersonas iepazīstināja ar vienpusēju viedokli, nevis objektīvu, nepastarpinātu situācijas skaidrojumu.

"Pasūtītājs šādi rīkojas ne pirmo reizi, rīkojot oficiālas sanāksmes un nepieaicinot darbu izpildītāju. Piemēram, 20. maijā pēc vizītes objektā notika atbildīgo amatpersonu tikšanās ar Eiropas Savienības institūciju izveidotā tehniskā atbalsta JASPERS ekspertu dalību, uz kuru uzņēmējs netika aicināts," minēja uzņēmumā.

"Skonto būve" aicinājusi visas iesaistītās puses tikties trešdien, 27. maijā.

Jau vēstīts, ka SIA "Skonto būve" ieskatā, iespējams, Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbiem būs nepieciešami 11 miljoni eiro.

Papildu finansējuma nepieciešamība saistīta ar to, ka dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk gudrona nekā pasūtītājs iepriekš paredzējis. "11 miljoni eiro ir nepieciešami tam, lai būtu iespējams veikt visa gudrona sanāciju, ne tikai par apjomu, kas norādīts līgumā ar uzņēmēju," skaidroja kompānijā. Tikmēr VVD norādīja, ka līdz šim no "Skonto būves" nav iesniegts rakstisks viedoklis, pamatojums vai kādi aprēķini.

VVD apliecināja, ka līgumā ir norādīti indikatīvi apjomi tonnās un kubikmetros, taču "Skonto būve'" , slēdzot līgumu, ir apliecinājis, ka uzņēmumam kopš 2011. gada 1. februāra ir bijusi netraucēta iespēja izpētīt gudronu un pārliecināties par visu sanācijas darbu apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!