Foto: morgueFile

Krāpnieki izveidojuši vairākas viltīgas shēmas, kā no izraudzītajiem upuriem sarunas gaitā iegūt informāciju, ko pēcāk izmantot, lai panāktu, ka cilvēks ļaundarim atdod lielas naudas summas, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Diāna Lūkina.

"Bijuši gadījumi, kad krāpnieki upurim stāsta par slimnīcā nonākušu radinieku un lūdz personai iekāpt krāpnieka mašīnā un parādīt, kā aizbraukt līdz nosauktajai slimnīcai. Esot ceļā uz slimnīcu, krāpnieki it kā sazvanās ar mediķi, kurš norāda, ka pacientu viņi varēs apmeklēt vien pēc pāris stundām. Izmantojot šo atrunu, krāpnieki lūdz pavadīt brīvo laiku pensionāra dzīvesvietā. Iegūstot pensionāra uzticību, krāpnieki sāk stāstīt, ka slimā radinieka ārstēšanai pietrūkst līdzekļu, parasti vairāku tūkstošu eiro apmērā, kurus lūdz viņiem aizdot," vienu no shēmām skaidroja Lūkina.

Jau vēstīts, ka maija sākumā policijā vērsās vecāka gadagājuma kundze, kurai ļaundari izkrāpuši 7000 eiro. Sievietei zvanījis kāds vīrietis, informējot par it kā viņas dēla izraisītu avāriju, kurā cietusi meitene. Zvanītājs apgalvojis, ka dēls varēs izvairīties no soda, ja viņai samaksās 7000 eiro, kurus kundze pēcāk tik tiešām krāpniekam arī atdevusi.

Lūkina norādīja, ka šāda shēma arvien ir visai izplatīta: "Krāpnieks, zvanot uz mājas telefonu, stādās priekšā kā radinieks vai cietušās personas paziņa un stāsta, ka cietušā radinieks, biežāk dēls vai meita, ir nokļuvis nelaimē vai pats ir izraisījis nelaimes gadījumu. Turpmākā notikumu attīstība paredz sarunu ar kādu it kā advokātu, policijas darbinieku, ārstu vai tamlīdzīgu personu, kurš pensionāram paziņo, ka, lai palīdzētu savam radiniekam vai arī lai radinieks izvairītos no nepatikšanām, ir jāsamaksā kāda noteikta naudas summa, kas var būt no vairākiem simtiem līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro." Viņa pastāstīja, ka sarunas laikā ļaundaris parasti noskaidrojot adresi, kurā dzīvo upuris, un vienojas par to, ka atbrauks pēc naudas.

Portāls "Delfi" pirmdien vēstīja par līdzīgu gadījumu, kad sievietei piezvanīja svešs vīrietis, apgalvojot, ka viņas meita pa trepēm nogrūdusi draudzeni, kura tagad nonākusi slimnīcā un steidzami nepieciešama nauda operācijai. Sievietei gan laikus izdevies saprast zvanītāja nolūkus, un naudu ļaundariem viņa neatdeva.

VP aicina par šādiem krāpniecības mēģinājumiem brīdināt savus tuviniekus un vecāka gadagājuma vientuļos cilvēkus. Tāpat policija atgādina, ka savā dzīvesvietā nevajadzētu ielaist svešiniekus, lai arī cik uzticami tie šķistu, un par šādiem gadījumiem jāziņo policijai, vēršoties tuvākajā policijas iecirknī vai zvanot uz tālruņa numuru 110, ja no nepazīstamām personām saņemti aizdomīgi lūgumi aizdot lielas naudas summas.

"Par ikvienu šāda veida saņemtu zvanu vajadzētu nekavējoties informēt policiju," uzsvēra Lūkina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!