Foto: DELFI Aculiecinieks
''Lai īsinātu laiku un mazinātu skumjas pēc Latvijas, bieži izbraukāju dažādus maršrutus Haminas apkārtnē,'' savu stāstu iesāk Leons Stiprais.

''Skatoties Somijas debesīs, bieži tur redzu veidojumus, kas atgādina jaunībā lasītās tēmas par kosmosu. Andromedas miglājs, Magelāna mākonis, Krabja miglājs, Piena ceļš.

Kopš cilvēce var redzēt visumu ar kosmosā esošo ''Habl'' teleskopu, tai pavēras vēl neredzētas iespējas. Guva apstiprinājumu, ka 14 miljardus gadu atpakaļ Lielā sprādziena rezultāta dzima kosmoss ar visu tajā esošo skaistumu. Pēc nepilniem desmit miljardiem gadu pienāca kārta mūsu Saules sitēmas dzimšanai. Karstajai zemei adziestot, pēc viena miljarda gada sāka veidoties pirmie mikroorganismi.

Dabai vajadzēja 3,4 miljardus gadus lai izveidotu cilvēku. Dažus miljonus gadu, lai no primāta radītu cilvēkveidīgo būtni. Civilizācijas vecums - tikai aptuveni deviņi tūkstoši gadu.

Daba radīja cilvēku - vienīgo būtni uz zemes, kura māk redzēt to, ko neredz neviens cits uz zemes.

Informācijas bija tik daudz, ka izveidotajās smadzenēs radās dzirdes, redzes, taktilās sajūtas centri. Arī smaržu un dzimumferomonu uztvērējcentri. Tajās dzima spēja ne tikai runāt bet arī pierakstīt domas. Tieši valoda un māka nodot uzkrātās zināšanas noveda cilvēku uz jaunas attīstības pakāpes. Zīmēt un gleznot redzēto. Sacerēt muziku.

Jauns solis bija spēja redzēt to, kā faktiski nav. Iztēle, kas sāka virzīt zinātni, mākslu un izteiksmes veidus jau daudz augstākā pakāpē. Visu kopā to saucam par evolūcijas radīto saprātu.

Mūsdienu tehnoloģijas, kas ļautu redzēt to ko redz Habl teleskops nav pieejamas katram.

Tomēr praktiski katrs var fotogrāfēt. Darbojoties ar krāsu filtriem var iegūt savus kosmosa ainu cienīgus uzņēmumus.

Somijas baltās galaktikas var pārvērst par visdažādākajiem artefaktiem. Kosmiskiem miglājiem. Super cikloni uz zemes. Teiksmaini pūķi un visuma valdnieka Krišnas nesējputna Garudas spārniem. Cilvēka fantāzijai un iztēlei nav robežu,tāpat kā kosmosam. Tieši tāpēc cilvēks pārgāja no totēmu dievībām līdz mistiskām būtnēm, kas dzīvoja nepieejamās vietās. Sākot no vulkāniem, pazemes, jūras un beidzot ar kosmosu.

Skatieties, veidojiet. Piešķiriet nosaukumus. Droši varu teikt vienu. Neviena fotogrāfija nekad nebūs līdzīga ar cita veikto uzņēmumu.

Lai jums prieks un izdoma," stāsta beigās novēl Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!