Foto: LETA

Hibrīdkara metodes balstās gļēvulībā un nodevīgā rīcībā, svētdien Litenē sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Šogad aprit 74 gadi kopš traģiskajiem 1941. gada 14. jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. 1941. gada 14. jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsniekus. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Graube uzsvēra, ka arī toreiz notikušajam bijušas mūsdienās bieži piesauktā hibrīdkara iezīmes.

"Mūsu virsnieki un karavīri nebija gatavi šādai cīņai, jo bija godīgi un nepazina šādu melu un nodevības vidi. Viņi tika apmānīti," sacīja NBS komandieris.

Graube uzsvēra, ka Litenes kapos un citās nezināmās vietās apglabāti tie, kuri neļāva sevi sagūstīt, un kuri varbūt nedaudz ātrāk saprata, kas apkārt notiek un mēģināja nepadoties.

Uzrunājot klātesošos, Graube novēlēja gudrību pareizā brīdī apturēt melus un stāties tiem pretī, neļaujot sagraut pārliecību, drosmi un ticību valstī.

Visā Latvijā svētdien notiek atceres pasākumi, kas veltīti Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai, godinot aptuveni 16 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri 1941. gada 14. jūnijā tika deportēti uz Sibīriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!