Foto: LETA

Reaģējot uz saņemto informāciju par aļģu savairošanos Liepājas Zilā karoga pludmalē, pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde" norāda, ka ieteikumi no Zilā karoga žūrijas neparedz un nepieprasa, lai pašvaldība nodrošinātu nemitīgu un operatīvu aļģu vākšanu. Vienlaikus "Komunālā pārvalde" aicina visus iedzīvotājus, kuriem ir interese par jūras mēslu izmantošanu savu dārzu un citu zaļo teritoriju mēslošanai, noslēgt bezatlīdzības līgumu par aļģu savākšanu, informēja "Komunālās pārvaldes" sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

"Komunālā pārvalde" norāda, ka jūras mēslu - brūnaļģu un sārtaļģu - parādīšanās un nozušana pludmalē ir dabiska un nekaitīga parādība. Atsevišķos gadījumos "Komunālā pārvalde" organizē aļģu savākšanu par līdzekļiem, kas piešķirti no pilsētas budžeta ielu un teritoriju kopšanai.

"Jūras zāļu novākšanu par pilsētas līdzekļiem ir mērķtiecīgi veikt, ja laika prognozes sola karstu, sausu un bezvēja laiku, līdz ar to liedaga zonā varētu uzturēties lielāks apmeklētāju skaits. Taču līdz šim stipri vēsā un vējainā laika dēļ nav bijusi nepieciešamība vākt izskaloto dāvanu un tērēt pilsētas naudu. Pat saulainajās dienās pludmales apmeklētāji uzturējās kāpās un parkā, nevis pašā liedagā," skaidroja Štāls.

"Komunālā pārvalde" norāda, ka Zilā karoga žūrija nepieprasa, lai pašvaldība nodrošinātu nemitīgu un operatīvu aļģu vākšanu. Pašvaldībai tas jānodrošina, taču atbilstoši pieejamiem līdzekļiem, apstākļiem un iespējām, skaidroja Štāls. "Tāpēc "Komunālā pārvalde" piedāvā pakalpojumu - arī iedzīvotājiem iesaistīties izskaloto jūras zāļu savākšanā un aiztransportēšanā, izmantojot savu automašīnu," uzsvēra "Komunālās pārvaldes" pārstāvis.

Jūras mēslus ikvienam interesentam ir iespējams vākt pludmales teritorijā, pirms tam ar pašvaldības uzņēmumu "Komunālā pārvalde" noslēdzot bezatlīdzības līgumu, kas dod tiesības ar tehniku iebraukt pludmalē. Personas, kuras vēlas mēslojumu no liedaga zonas vākt bez tehnikas izmantošanas, to var darīt jebkurā laikā un bez saskaņošanas.

Kā norādīja Štāls, aļģu vākšana ir sena un tradicionāla piekrastes iedzīvotāju nodarbošanās. "Tās ir labs papildu mēslojums dārziņiem, jo satur vērtīgas minerālvielas un organisko vielu maisījumu. Pieredzējuši dārzkopji gan vispirms tās krauj kaudzē, kur notiek krietna uzsilšana, līdz manta top droša un vērtīga iestrādāšanai augsnē," piebilda Štāls.

Kā ziņo portāls "Irliepaja.lv", vismaz kopš pagājušās nedēļas vidus Liepājas pilsētas pludmalē, jo sevišķi centra zonā, ūdeni no pludmales daļas atdala plata jūras zāļu josla, kurā esot redzami arī citi gruži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!