Foto: DELFI
Ņemot vērā Daugavgrīvas cietuma infrastruktūras nolietojumu, kultūras pieminekļa statusu, kas izslēdz pārbūves iespējas, tajā esošo ieslodzīto skaitu un specifiku, otro jauno cietumu nepieciešams izvietot Latgales reģionā, teikts Tieslietu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ko otrdien skatīs valdība.

Tieslietu ministrija akcentē, ka šajā cietumā jāparedz vietas 1200 ieslodzītajiem. Pēc šī jaunā cietuma darbības uzsākšanas plānots slēgt Daugavgrīvas cietuma abas nodaļas un Jēkabpils cietumu, ieslodzītos pārceļot uz jauno Latgales cietumu.

Slēgto ieslodzījuma vietu nekustamie īpašumi tiks atsavināti. Vienlaikus, ņemot vērā jau zināmu pieredzi ar jaunā cietuma būvniecībai piemērota zemesgabala atrašanu, Tieslietu ministrijai nepieciešams savlaicīgi uzsākt sarunas ar Latgales reģiona pašvaldībām par jaunajam Latgales cietumam piemērota zemesgabala meklēšanu.

Savukārt trešo jauno cietumu nepieciešams izvietot Pierīgā, ņemot vērā krimināllietās iesaistīto (apcietināto) personu skaitu Rīgā, Rīgas Centrālcietuma infrastruktūras nolietojumu un infrastruktūras īpatnības, tiesu izvietojumu, kā arī Rīgas Centrālcietuma atrašanos galvaspilsētas centrā un no tā izrietošos drošības aspektus.

Arī šajā cietumā jāparedz vietas 1200 ieslodzītajiem.

"Pēc minētā cietuma darbības uzsākšanas tiks slēgts Rīgas Centrālcietums, ieslodzītos pārceļot uz jauno Pierīgas cietumu. Slēgtās ieslodzījuma vietas nekustamais īpašums tiks atsavināts. Vienlaikus, ņemot vērā jau zināmu pieredzi ar jaunā cietuma būvniecībai piemērota zemesgabala atrašanu, Tieslietu ministrijai nepieciešams savlaicīgi uzsākt sarunas ar Pierīgas pašvaldībām par jaunajam Pierīgas cietumam piemērota zemesgabala meklēšanu," teikts ziņojumā.

Jau ziņots, ka sākts darbs pie Liepājas cietuma celtniecības.

Jaunais cietums būs pirmais šāda tipa cietums Latvijā, un tas paredzēts 1200 ieslodzītajiem. Cietuma būvniecību plānots pabeigt līdz 2018.gada nogalei.

Pēc pirmā jaunā cietuma Liepājā, Alsungas ielā 29, darbības uzsākšanas Tieslietu ministrija plāno slēgt Liepājas cietumu, Jelgavas cietumu, Brasas cietumu un Vecumnieku cietumu, ieslodzītos no minētajiem cietumiem, kā arī daļu no Jēkabpils cietumā esošajiem ieslodzītajiem pārceļot uz jauno cietumu Liepājā. Slēgto ieslodzījuma vietu nekustamie īpašumi tiks atsavināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!