Foto: Latvijas armija

Latvijas karavīri Mali palīdz atjaunot efektīvus un atbildīgus Mali bruņotos spēkus, lai tie spētu nodrošināt ilgtermiņa drošību Mali un civilo iestāžu pakļautībā atjaunot valsts teritoriālo integritāti, informē Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Kā vēsta Aizsardzības ministrijā, 2012. gada martā Āfrikas valstī Mali notika valsts apvērsums, un ievērojami pasliktinājās drošības un politiskā situācija valstī. Situācija saasinājās 2013. gada sākumā, kad kaujinieku grupas uzsāka strauju virzību no valsts ziemeļiem uz galvaspilsētu Bamako, kas atrodas valsts dienvidu daļā. 2013. gada 11. janvārī konflikta risināšanā iesaistījās Francija, lai nepieļautu kaujinieku grupu tālāku virzību.

ES apmācības misija Mali tika izveidota 2013. gada 18. februārī, lai uzlabotu Mali bruņoto spēku operacionālās spējas un stiprinātu Mali politisko kontroli pār bruņotajiem spēkiem un palīdzētu atjaunot valsts teritoriālo integritāti. Misija veic Mali bruņoto spēku apmācību un īsteno padomdevēja funkcijas vadības un kontroles, loģistikas, cilvēkresursu, cilvēktiesību, starptautisko humanitāro tiesību, kā arī civiliedzīvotāju aizsardzības jautājumos. ES apmācības misija neiesaistās kaujas operācijās.

2013. gada beigās tika nolemts pagarināt misiju līdz 2016. gada 18. maijam.
Latvijas dalību šajā misijā uzsāka 2013. gada aprīlī.

Vairāk par misiju var lasīt šeit.

Mali ir valsts Rietumāfrikā. Tā robežojas ar Alžīriju ziemeļos, Nigēru austrumos, Burkinafaso un Kotdivuāru dienvidos, Gvineju dienvidrietumos, Senegālu un Mauritāniju rietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!