Foto: LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ir izdevis rīkojumu pārcelt Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktores vietnieci Daci Ķikuti pārcelt darbam citā iestādē, portālam "Delfi" pavēstīja ZVA sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Graudiņš.

Ķikute 26. augustā saņēmusi Belēviča rīkojumu par pārcelšanu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā ar 28. augustu.

ZVA ieskātā rīkojums neatbilst normatīvo aktu prasībām, tāpēc aģentūra ir vērsusies Valsts kancelejā ar lūgumu vērtēt pārcelšanas rīkojuma tiesiskumu.

Belēviča padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova portālam "Delfi" norādīja, ka Veselības ministrijas (VM) prioritāte ir sistēmas sakārtošana, kas nozīmē, ka ministrija vēlas stiprināt tās pakļautības iestādes.

Ķikute VM ieskatā ir laba speciāliste un viņas profesionālā pieredze labi noderētu darbā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā.

Ministrija noraida pārmetumus, ka Belēviča rīkojums neatbilst normatīvo aktu prasībām, jo Valsts civildienesta likuma 37.pants - Pārcelšana citā amatā valsts interesēs nosaka – lai nodrošinātu labu pārvaldību, it sevišķi civildienesta uzdevumu efektīvu izpildi un sabiedrības uzticību civildienestam, kā arī veicinātu ierēdņa kvalifikācijas izaugsmi, ierēdni, neizsludinot atklātu pretendentu konkursu un motivējot pārcelšanas pieļaujamību un lietderību, var pārcelt jebkurā citā ierēdņa amatā uz noteiktu vai nenoteiktu laiku tajā pašā vai citā iestādē.

Pārcelšanas pamatojums var būt arī ierēdņa motivēts lūgums.

Atbilstoši likumam ierēdni citā amatā tajā pašā iestādē pārceļ ar šīs iestādes vadītāja vai ministra lēmumu, citā iestādē tā paša ministra padotībā — ar ministra lēmumu, citā iestādē cita ministra padotībā — ar Ministru prezidenta lēmumu, skaidro VM.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien vēl nelēma par Veselības ministrijas (VM) piedāvāto ZVA reorganizāciju. Nozares iebildumu dēļ jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu.

VM piedāvājums paredz pārdalīt atsevišķas ZVA funkcijas Veselības inspekcijai (VI), bet citas - VM.

ZVA vadība paudusi viedokli, ka VM iecere tapusi steigā un bez padziļināta izvērtējuma.

ZVA ir VM pārraudzībā esoša valsts iestāde, kura vērtē un reģistrē zāles, veic zāļu kvalitātes ekspertīzi, izsniedz atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtē pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus, kā arī izsniedz zāļu ievešanas, izvešanas, tranzīta, izplatīšanas un iegādes atļaujas u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!