Foto: Publicitātes foto

Decembrī varētu pieņemt lēmumu par Ādažu militārā poligona tālāko attīstību, taču poligona paplašināšanās nenotiks uz civiliedzīvotāju rēķina, norāda Aizsardzības ministrija (AM).

Šodien darba vizītē Ādažu novada pašvaldībā ieradās AM vadība, lai diskutētu par Kadagas ciema un poligona turpmāko attīstību, par pašvaldībai piederošā Iļķenes ceļa, kas atrodas poligona teritorijā, sakārtošanu un Kadagas pirmsskolas izglītības iestādes īpašumtiesību maiņu, kā arī citiem būtiskiem jautājumiem.

Aizsardzības ministra padomniece Līga Krapāne pastāstīja - ministrs pašvaldības pārstāvjus informējis, ka Baltijā lielākais poligons nākotnē paplašināsies un mācību intensitāte šajā teritorijā tikai pieaugs, līdz ar to nepieciešama savstarpēja komunikācija ar pašvaldību. Poligona attīstīšana nepieciešama, lai nodrošinātu sabiedroto spēku uzņemšanu, turklāt šobrīd palielinās mācību intensitāte.

Šogad decembrī esot paredzēts pieņemt lēmumu par turpmāko Ādažu poligona attīstību. Visticamāk, tas būšot valdības lēmums. Detaļas un mērogi šobrīd vēl tiekot izstrādāti. "Poligona paplašināšanās eventuāli tiek iezīmēta kartē, bet par katru šādu lēmumu pašvaldība savlaicīgi tiks informēta. Paplašināšanās nenotiks uz civiliedzīvotāju rēķina," uzsvēra Krapāne.

Ministrs ar pašvaldības pārstāvjiem arī šodien pārrunāja jautājumu par iespējamo Kadagas pirmsskolas izglītības iestādes īpašumtiesību maiņu. Patlaban bērnudārzs ir aizsardzības nozares īpašums, taču tas neesot loģiski. Ministrijas un pašvaldības pārstāvji vēl pārrunās iespēju bērnudārzu nodot pašvaldībai ar nosacījumu, ka konkrēts vietu skaits tiek saglabāts bruņoto spēku karavīru bērniem.

Ādažu novada pašvaldība paziņojumā presei, atsaucoties uz domes priekšsēdētāju Māri Sprindžuku (RA), raksta, ka pašvaldībai 2017.gadā būtiski pieaugs maksājums pašvaldību izlīdzināšanas sistēmā. Lai neapdraudētu turpmāku Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un NATO spēku apmācību procesu, pašvaldība aicina AM paredzēt papildu finansējumu investīcijām ceļu un citā infrastruktūrā, kas nepieciešama AM struktūrvienībām un Ādažu novada iedzīvotājiem.

Tāpat tika runāts par aviācijas gaisa transporta pārvietošanos Ādažu novada gaisa telpā, kā arī NBS Ādažu militārās bāzes teritorijas sporta infrastruktūras pieejamību iedzīvotājiem un NBS mijiedarbību ar sabiedrību.

"Šī bija labākā saruna, kāda mums ar AM jebkad bijusi. Domāju, ka gan ministra kungs, gan arī pārējās AM amatpersonas vairāk izprata, kādas ir problēmas, ar kurām šobrīd jāsaskaras Pierīgā. Ceru, ka šī saruna ļaus strādāt saskanīgāk, katru eiro ieguldot tā, lai tas dotu maksimālu ieguldījumu sabiedrībai," pēc sarunas atzina Sprindžuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!