Foto: LETA
Latvijas Institūta (LI) pašreizējā vadītāja Karina Pētersone tikšanās laikā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) pārrunājusi "vismaz sešas" potenciālās kandidatūras LI direktora amata vietai.

Pētersone notikušās sarunas raksturoja kā "ļoti labas", skaidrojot, ka to laikā pārrunāti arī apsvērumi jauna direktora amata kandidātu meklēšanas nepieciešamībai. "Protams, mēs pārrunājam arī iespējamās kandidatūras, taču ar vārdiem pašlaik nemētāšos apkārt, jo ministrijai vēl būs jālemj, kādu nozīmību institūtam piešķirt," skaidroja Pētersone. Viņa arī norādīja, ka vēl jātiek skaidrībā ar dažāda veida jautājumiem, tostarp par iespējamo atalgojumu.

"Šiem cilvēkiem sākumā pašiem jāpiekrīt, pirms viņu vārdi tiek nosaukti," sacīja Pētersone. Viņa gan atklāja, ka kandidātiem ir "dažādi rangi", sākot no "ļoti augsta līdz vidējam". LI vadītāja arī atzina, ka amata vietā labprāt redzētu savus kolēģus. "Vēlāk gan ir gaidāms Ministru kabineta apstiprinājums, tāpat būs konkurss un komisija. Ar rīkošanu centralizēti nodarbojas Valsts kanceleja," zināja sacīt Pētersone. Tāpat viņa atgādināja, ka LI vadītāja amats ir "ierēdņa vieta", kurai ir nepieciešama zināma pieredze, līdz ar to potenciālo vadītāju loks sašaurinoties.

Šīs nedēļas laikā Pētersonei paredzēta tikšanās arī ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andreju Pildegoviču, kuras laikā plānots turpināt sarunas par amata vietu un veicamajiem darbiem. "Līdz 9.datumam vēl esmu amatā, komanda strādā, lieli iepirkumi mums nav paredzēti, līdz ar to es ceru, ka līdz gada beigām ar šo jautājumu tiks galā," viņa sacīja.

LI vadītājai būs jāatstāj savs amats, ņemot vērā, ka oktobrī viņa sāks pildīt Saeimas ģenerālsekretāres amata pienākumus. Pētersone septembra vidū žurnālistiem norādīja, ka, no vienas puses, nebija viegls lēmums piekrist ieņemt parlamenta ģenerālsekretāra amatu, jo tas saistīts ar to, ka viņai nāksies atstāt LI vadītājas amatu. Darbs Latvijas Institūta vadītājas amatā ir radošs un starptautiski atbildīgs, un Pētersonei ir gandarījums par šajā amatā pavadītajiem četriem gadiem, kuros ir radīta spēcīga komanda. Līdz ar to viņa ar vieglu sirdi var nodot savam pēctecim vadības grožus, LI gatavojoties Latvijas simtgades svinībām.

Kā ziņots, Saeimas Prezidijs apstiprinājis jaunu parlamenta administratīvās vadības nolikumu, kas cita starpā paredz Saeimas ģenerālsekretāra amata izveidi, nosakot, ka šī amatpersona nodrošinās parlamenta administratīvo vadību. Vienlaikus ģenerālsekretāra amatā iecelta Pētersone, un plānots, ka viņa darbu šajā amatā sāks šī gada oktobrī, informēja Saeimas Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!