Foto: F64
Bijušā AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un viņa sievas pulksteņu kolekcija ir iegādāta likumīgi, turklāt viņam piederošā manta pilnā apmērā atbilstoši likumam ir minēta amatpersonas deklarācijā, portālu "Delfi" informēja Magoņa advokāts Alvis Marga.

Tāpat pulksteņu kolekcionēšanu nav uzskatāma par pārkāpumu, bet ir ilgstoša un kopīga Magoņa un viņa sievas aizraušanās, papildina Marga, sakot, ka publiskajā telpā izskanējušie anonīmie apgalvojumi par Magoņa un viņas sievas pulksteņu kolekciju, kas it kā neesot deklarēta, ir nepatiesi un maldinoši.

Marga uzsver, ka Magoņa un viņa kundzes pulksteņu kolekcija, kurā atbilstoši ir gan vīriešu, gan sieviešu pulksteņi, ir veidota daudzu gadu garumā, iegādājoties pulksteņus gan Lat­­vijā, gan arī ārvalstīs.

Protams, starp tiem ir arī pulksteņi, kurus kādam no ģimenes locekļiem laika gaitā ir dāvinājuši arī draugi, paziņas un darba kolēģi. Visas mantas, tostarp arī pulksteņi, atbilstoši likumam ir deklarēti Magoņa amatpersonas deklarācijā.

Tajā, protams, nav iekļauti sievai piederošie pulksteņi un pulksteņi, kurus Magonis ir iegādājies vai saņēmis kā dāvanas tikai šā gada laikā. Tie noteikti tiks norādīti nākamā gada deklarācijā, kad tā tiks aizpildīta, uzsver advokāts.

Magoņa valsts amatpersonas deklarācijā par 2014.gadu, kas pieejama Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē, gan nav norādīts, ka viņam piederētu kāds ekskluzīvs pulkstenis. Tāpat nav deklarēta neviena dāvana, kuras vērtība pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas.

Laikraksts "Diena" piektdien vēsta, ka patlaban Magonis tiek turēts aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu, bet tiek pieļauts, ka bijušā LDz vadītāja lieta var "apaugt" ar apsūdzībām par pārkāpumiem, aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju, slēpjot ienākumus un nedeklarējot darījumus un dāvanas, piemēram, vairākus kratīšanā izņemtos ekskluzīvu zīmolu rokas pulksteņus, kuru vērtība pārsniedz likumā noteiktās 20 minimālās darba algas jeb 7200 eiro.

Marga uzsver, ka "kārtējo reizi anonīmas personas mēģina manipulēt ar sabiedrisko domu un, iespējams, ietekmēt izmeklēšanas gaitu".

Advokāts arī akcentē, ka daudzi līdz šim publiskajā telpā izskanējušie apgalvojumi šajā lietā, tostarp par it kā iespējamo bēgšanu, ir izrādījušies faktiem neatbilstoši un cilvēkus maldinoši.

"Kā vienmēr šo nepatieso ziņu avots ir bijušas anonīmas personas. Šobrīd atkal tiek mēģināts manipulēt ar sabiedrisko domu, visdrīzāk šīm pašām "anonīmajām" personām izplatot kārtējās puspatiesības," norāda jurists.

Jau vēstīts, ka bijušais uzņēmuma LDz valdes priekšsēdētājs Magonis izvēlējies izmantot likumā dotās tiesības neliecināt pret sevi un līdz šim ne reizi nav sniedzis liecības, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!