Foto: DELFI

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) analizēs iemeslus, kādēļ pirmajās rezerves karavīru mācībās ieradās vien 59 rezerves karavīri, pastāstīja NBS komandieris Raimonds Graube.

Tāpat NBS veiks pārrunas ar tiem rezerves karavīriem, kas bija ieradušies uz mācībām, lai noskaidrotu, vai nepastāvēja iemesli, kas traucēja atsaukties pavēstēm.

Graube uzskata, ka situācija ir jāvērtē kompleksi gan no rezerves karavīra, gan darbadevēja viedokļa, jo varbūt darbadevējs ir neizsargāts tādā nozīmē, ka konkrētais darbinieks ir unikāls un viņa prombūtne rada zaudējumus.

"Bija tādi rezerves karavīri, kas nereaģēja uz pavēstēm. Tas gan nenozīmē, ka visi mēģinājuši apzināti izvairīties, taču mēs nezinām iemeslus - vai tā ir nevēlēšanās, vai arī persona atrodas ārvalstīs un tai nav kontaktu ar deklarēto dzīvesvietu. Ir arī labi piemēri, proti, aptuveni astoņi rezerves karavīri ieradās no ārvalstīm, kur pelna dienišķo iztiku. Speciāli par savu naudu braukuši uz Latviju uz šīm mācībām", uzsvēra Graube.

Mācību svarīgākais uzdevums bija saprast, kā darbojas likumdošana un citas nianses, piemēram, rezerves karavīra attiecības ar darbadevējiem, un kā darbojas deklarēto dzīvesvietu princips. "Pastāv virkne pasākumu, kurus NBS vērtē, lai sāktu mobilizācijas mācības lielākos apjomos nākamajā gadā," norādīja Graube.

Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz atbildību par rezerves karavīra neierašanos uz militārajām mācībām neattaisnojošu iemeslu dēļ - naudas sodu līdz 210 eiro. NBS nav tiesīga lemt par soda piemērošanu. Ja NBS konstatēs neattaisnotus iemeslus, par to informēs Valsts policiju.

Graube šobrīd atturas komentēt, cik rezerves karavīru tiks uzaicināti uz mācībām nākamajā gadā.

Jau ziņots, ka 19.oktobrī sākās rezerves karavīru mācības, kas ir pirmās šāda veida mācības, tādējādi sākot plānveida NBS rezervē esošo karavīru militāro prasmju un iemaņu atjaunošanu, lai līdz 2018.gadam sagatavotu aptuveni 2000 rezerves karavīru.

Sešus mēnešus iepriekš Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs izsūtīja 300 pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz rudenī plānotajām militārajām mācībām. 143 personas informēja NBS par pavēsts saņemšanu, taču uz mācībām ieradās 59 cilvēki. 83 cilvēkiem bija attaisnojoši iemesli neierasties. Par attaisnojošiem iemesliem uzskatāma neierašanās veselības stāvokļa dēļ, gadījumi, ja rezerves karavīrs ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni, vai arī rezerves karavīrs dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Izvērtējot iespējamo rezerves karavīru atsaucību, centrā tika prognozēts, ka šoruden mācībās piedalīsies no 50 līdz 120 rezerves karavīru.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!