Foto: LETA
Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu papildprotokols par ārvalstu teroristu kaujiniekiem ir ļoti nozīmīgs cīņā pret terorismu visā pasaulē, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Tas ir vēsturisks notikums divu aspektu dēļ, šodien preses konferencē pēc protokola parakstīšanas pauda Rinkēvičs. "Protokola parakstīšana ir nozīmīga tāpēc, ka tas ir pirmais reālais veids, kā Eiropas Padome iedzīvina dzīvē pagājušā gadā pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju, kas skar jautājumus par cīņu ar ārvalstu teroristu kaujiniekiem," skaidroja ministrs, piebilstot vēl to, ka protokols turpmāk būs pazīstams kā Rīgas protokols, jo tas ir parakstīts šeit.

Sniedzot ieguldījumu papildu protokola izstrādē, kā arī organizējot Rīgā protokola parakstīšanu, Latvija ir apliecinājusi apņemšanos iestāties cīņā pret terorismu visā pasaulē, protokola parakstīšanā sacīja ārlietu ministrs.

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Tūrbjērns Jaglanns uzsvēra, ka protokols ļaus veicināt starpvalstu sadarbību cīņā ar terorismu. Savukārt Bosnijas un Hercegovinas ārlietu ministrs Igors Crndaks izteicās, ka protokols ir ārkārtīgi svarīgs ne tikai simbolisku iemeslu dēļ, bet arī praktisku iemeslu dēļ, arī viņam uzsverot sadarbības aspektu starp valstīm, nacionālu tiesību aktu ieviešanu cīņai ar ārvalstu teroristu problemātiku.

Pēc Crndaka vārdiem protokola parakstīšanas laikā, tas ir vēl viens iedarbīgs līdzeklis, kas var atbalstīt dalībvalstis centienos novērst radikalizāciju.

Komentējot situāciju Ukrainā, Latvijas ārlietu ministrs pauda, ka patlaban nav bijušas starptautisko organizāciju rezolūcijas, kas separātistu kaujinieku grupas Austrumukrainā dēvētu par teroristiskām organizācijām, bet citādāk ir, piemēram, ar "Islāma valsti", ko starptautiskās organizācijas ir atzinušas par teroristiskām organizācijām.

Protokolu ir parakstījušas jau 17 valstis.

Kā ziņots, Ārlietu ministrijā (ĀM) šodien tika parakstīts Eiropas Padomes Konvencijas par terorisma novēršanu papildprotokols par ārvalstu teroristu kaujiniekiem, kura mērķis ir risināt ārvalstu teroristu kaujinieku problēmu. Tas paredz, ka par krimināli sodāmām tiks uzskatītas vairākas darbības, tostarp dalība apvienībā vai grupā terorisma nolūkos, terorisma apmācības saņemšana, ceļošana uz ārzemēm terorisma nolūkos un šādu braucienu finansēšana un organizēšana.

Ņemot vērā, ka palielinās to personu skaits, kuras dodas uz konflikta zonām, īpaši Sīrijā un Irākā, lai karotu bruņotas džihādistu organizācijas - tā dēvētās "Islāma valsts" rindās, un pēc tam atgriežas savā zemē, dažkārt ar nolūku tur veikt teroristiskas darbības, protokola mērķis ir saskaņot tiesību aktus Eiropā, lai veicinātu starpvalstu sadarbību. Protokols arī paredz izveidot nacionālu kontaktpunktu tīklu, kas darbotos augu diennakti, tādējādi sekmējot ātru informācijas apmaiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!