Foto: F64

Ķekavas novada pašvaldība no nākamā gada plāno tiem bērnu vecākiem, kuru atvases garo rindu dēļ netiek pie vietas pašvaldības dārziņā, piešķirt 161,74 eiro lielu finansējumu mēnesī auklīšu un privāto bērnudārzu pakalpojumu apmaksai.

Finansējums ar 2016.gada janvāri no pašvaldības budžeta privāto bērnudārzu un aukles pakalpojumu sniedzējiem tiek plānots, aprēķinot viena bērna vidējās uzturēšanas izmaksas Ķekavas novada pašvaldības bērnudārzos, kas no janvāra būs 161,74 eiro mēnesī, skaidro pašvaldībā. Pašlaik šī summa ir 86 eiro mēnesī.

Vienlaikus pašvaldībā norāda, ka, ja pašvaldībai būs jālīdzfinansē gan aukles pakalpojumi, gan privātie bērnudārzi pašreizējā apjomā, kas ir 228 eiro mēnesī par vienu bērnu, tad pašvaldības budžetā būs jāmeklē vēl papildu 700 000 eiro gadā.

Valdībā atbalstīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikums, ka no nākamā gada izmaksas par bērna pieskatīšanu privātā bērnudārzā vai pie aukles turpmāk gulsies uz pašvaldību pleciem. Secināts, ka valsts atbalsta programma trīs gadu laikā savu mērķi nav sasniegusi un rindas uz vietu pašvaldības bērnudārzos nav likvidētas.

Tāpat VARAM ir sagatavojusi grozījumus Izglītības likumā, paredzot, ka pašvaldībai ir jāsedz izmaksas privātajam pakalpojumu sniedzējam, ja iestādē pirmsskolas izglītību valsts valodā apgūst bērns, kurš ir sasniedzis pusotra gada vecumu, ir deklarēts attiecīgajā administratīvajā teritorijā un kuram pašvaldība nenodrošina vietu pašvaldības bērnudārzā. Šī norma darbojas arī gadījumos, kad bērns saņem uzraudzības pakalpojumu. Izmaksas pašvaldībai jāsedz tādā apmērā, kas atbilst vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgajos bērnudārzos.

Ar grozījumiem arī plānots noteikt, ka pašvaldības atbalstu nepārtrauc, ja bērnam rakstiski piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā, bet vecāki no šīs vietas ir atteikušies. Vienlaikus gan šī brīvā vieta netiek saglabāta - to var piedāvāt citam bērnam.

Ķekava ir viena no Latvijas pašvaldībām, kas izceļas ar augstiem dzimstības rādītājiem. Pērn novadā piedzima un piedeklarēti 365 bērni - vidēji viens jaundzimušais dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!