Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) Latvijas pelēko zirņu šķirni "Retrija" iekļāvusi Eiropas Savienības (ES) Nacionālo produktu reģistrā, liecina EK publiskotā informācija.

Šajā sarakstā jau iekļauta salināta rudzu rupjmaize, sklandrausis un Carnikavas nēģi.

Minētie produkti iekļauti ES pārtikas kvalitātes shēmā "Produkti ar garantētām tradicionālām īpatnībām." Šīs shēmas mērķis ir palīdzēt ražotājiem sniegt patērētājiem informāciju par produkta īpašo kvalitāti, kas saistīta ar tā tradicionālām īpatnībām.

Kā skaidro Zemkopības ministrija (ZM), Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts ir vienīgā vieta pasaulē, kurā tiek veikta lielo pelēko zirņu selekcija pārtikas vajadzībām. Priekuļos, kā uzsver ZM, arī ir radīta šķirne "Retrija".

"Zirņu kvalitatīvās īpašības nodrošina tieši Latvijas augsnes un klimatiskie apstākļi. Svarīgas ir gadiem izstrādātās prasmes šī kultūrauga audzēšanā un ievākšanā, lai nodrošinātu gan kopražas pieaugumu, gan produkta kvalitāti. Piemēram, augsnes sagatavošana, audzēšanas mistra attiecības pareiza izvēle, kā arī ievākšanas laika pareiza izvēle," minēts ministrijas paziņojumā

Pelēkie zirņi latviešu mājās aizvien bijuši viens no pamatēdieniem. Šis ir tradicionāls ēdiens Ziemassvētkos, un ar to saistās arī vairāki ticējumi.

Patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā - vairāk nekā 60 produkti, kuru vidū savukārt reģistrēti tŗīs Latvijas produkti – sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un Carnikavas nēģi.

Šī jaunā pelēko zirņu preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Kā iepriekš informēja Pārtikas un veterinārais dienests, pieteikums par pelēko zirņu iekļaušanu EK tika iesniegts 2014.gada 4.februārī.

Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta virknei produktu, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Preču zīmi EK piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!