Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studiju ir izveidojuši video stāstu sēriju "7 stāsti par mums", kuru pamatā ir reāli diskriminācijas gadījumi Latvijā, tādējādi aicinot pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem un pašiem pret sevi. Ar septiņu cilvēku dzīves stāstiem turpmāko nedēļu laikā varēs iepazīties arī portāla "Delfi" lasītāji.

Kā uzsver projekta autori, vecums, dzimums seksuālā orientācija, etniskā izcelsme, reliģiskā pārliecība, rase, individualitāte - kāda tam visam ir nozīme? Nozīme ir milzīga, jo tā ir daļa no katra cilvēka identitātes. Tomēr, absurdu stereotipu dēļ mūsu sabiedrībā nereti cilvēkiem tiek liegtas vienlīdzīgas tiesības.

"Diskriminācija kavē cilvēkus brīvi īstenot sevi un veidot pozitīvas, draudzīgas attiecības vienam ar otru. Tas noved pie cilvēku iedalījuma kategorijās "pareizie" un "nepareizie", "pieņemamie" un "nepieņemamie", kam savukārt var sekot arī vardarbība. Mēs ceram, ka ar šiem video stāstiem ļausim saredzēt, sadzirdēt un izprast, ka diskriminācija ir kaitīga mums visiem," uzsver Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere.

Pēc viņas domām, īsfilmu sērija "7 stāsti par mums" dos iespēju iepazīt ne tikai septiņus reālus cilvēkus, kas savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosinās arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem.

"Atrisinājums idejai bija jau ielikts uzdevumā - lauzt stereotipus. To attiecināju ne tikai uz sabiedrībā pastāvošajiem stereotipiem, bet arī pats uz sevi un saviem uzskatiem. Nebaidos atzīt, ka īsfilmu tapšanas gaitā, mainījās arī mani priekšstati. Tomēr vērtība, uz kuru es balstījos jau pašā sākumā - visi cilvēki sirdī ir labsirdīgi un piedzimuši mīlestībai, nepastāv ļaunā vai labā varoņa. Tās ir tikai bailes, kas mums liedz padomāt," stāsta īsfilmu režisors Oskars Morozs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!