Foto: DELFI Aculiecinieks
"Nesen bija saruna ar somu armijas bijušo karavīru. Jautāju daudz un dažādos veidos. Tiešus jautājumus neuzdevu. Somi to nemīl," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Sev par brīnumu konstatēju, ka arī somu armijā mēdz būt stresa jeb noguruma kaulu lūzumi.
Netieši šo faktu apstiprina tas, ka RUK kursus vidēji nevar pabeigt 16 karavīri. RUK ir Rezerves virsnieku skola – "Reservi upseeri koulu". Protams, bez stresa lūzumiem ir citi lūzuma veidi un kursa pārtraukšanas iemesli. Piemēram, neiztur mācību slodzi vai ir rupji disciplīnas pārkāpumi.

Šogad RUK kursantu vidū atkārtoti būs Somijas "Tango karaliene" - konkursā uzvarējusi dziedātāja, kura spītīgi grib pabeigt šos apakšvirsnieku kursus. Pagājušo reizi kursus viņai beigt neizdevās, jo bija kājas kaula lūzums. Iemeslu nezinu.

Kas ir stresa jeb noguruma lūzums? Pie lielām slodzēm no kauliem izskalojas kalcijs. Kaulos sākas tā saucamā osteoporoze. Agri vai vēlu tas noved pie dažādām parādībām. Sāpes muskuļos – miozīts ir pirmā pazīme un trauksmes signāls. Pietūkums apakšstilbā – periostīts. Tas jau ir nopietns trauksmes signāls. Nepieņemot mērus, kaulā parādās plaisas un lūzums var sākties pat vienkārša skrējiena laikā.

Iemesli ir dažādi. Te var būt vainīgi iedzimtie faktori. Dažādas nepareizas diētas. Pārāk lielas slodzes. Slikta ēdināšana pirms dienesta vai dienesta laikā.

Profilakse. Slodzēm jāmijas ar atpūtas dienām - teorētiskajām nodarbībām. Slodzēm jābūt pozitīvām.

Karavīriem jāatceras, ka kaulu veidošanas procesu nosaka pieci galvenie faktori. Saule, kalcijas, C vitamīns, D vitamīns un fosfors. Tātad ziemas laikā lūzumu iespēja būs lielāka. D vitamīnu un fosforu dod zivju ēdieni. Kalciju piena produkti un dārzeņi.

Sarunas gaitā ieminējos, ka nevienu reizi neesmu redzējis, ka somu karavīri ģībtu svinīgo ceremoniju laikā.

Somu karavīrs pasmaidīja. Somi zina, kad dzert alutiņu un kad to nedrīkst. Starp alkohola lietošanu un darbu (dienestu) ir jāpaiet vismaz četrdesmit stundām. Somu karavīriem māca daudz un pareizi lietot šķidrumu. Kārtīga izgulēšanās pirms parādes arī ir ļoti svarīgs drošības elements. Arī cieša apkaklīte vai parādes cepure var provocēt ģīboni. Protams, uztraukums un elpas aizturēšana nav nekas labs. Smēķis it kā uzbudina. Tomēr, tas asinīs iznīcina skābekļa molekulas. Smadzenes uz to ir ārkārtīgi jūtīgas.

Nolēmu šo sarunu darīt zināmu tagad. Pirmssvētku laikā.

Vēlos apsveikt visu Somijas latviešu vārdā Latvijas cilvēkus un sevišķi karavīrus – parādes dalībniekus. Dāvinu fotogrāfijas, kuras uzņemtas laika posma no 1992. līdz 2009. gadam. Varbūt tās iepriecinās bijušos un esošos Latvijas armijas karavīrus un patriotus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!