Foto: LETA

Tauta aizstāvēs to, ko uzskata par vērtību un jādara viss, lai valsts cilvēku sirdīs būtu vērtība, trešdien, 18.novembrī, Latvijas parlamentā uzrunājot Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai veltītās Saeimas svinīgās sēdes dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka tautas augstākā pašorganizēšanās forma ir valsts un tā pastāv tik ilgi, kamēr tauta to vēlas. Viņa uzsvēra, ka ārēji uzbrukumi neiznīcina valstsgribu pat tad, ja valsts tiek okupēta vai cieš no laikmeta izaicinājumiem. Vienlaikus Mūrniece pauda gandarījumu, ka Latvija dzīvo patriotisma uzplūdu laikā, ko apliecina fakts, ka arvien vairāk cilvēku iestājas Zemessardzē.

Mūrniece akcentēja, ka pasaulē aizvadītais gads bijis dramatisku notikumu laiks. "Līdzjūtība un solidaritāte ar 13.novembra melnās piektdienas Parīzē upuriem skaidri liecina, ka Eiropa nepakļausies teroram un iebiedēšanai, bet paliks uzticīga savām vērtībām. Teroristu mērķis ir sēt apjukumu. Terors un varmācība nedrīkst palikt nesodīti, un tas ir Eiropas kopējais uzdevums," viņa teica.

Mūrniece arī runāja par Kremļa agresiju Ukrainā. "Tā parādīja labticīgās starptautiskās sabiedrības ģeopolitiskos maldus. Tā bija skarba mācība bezrūpībā slīgstošajai Eiropai, aizņemtai ar savu "biznesu kā parasti"," sacīja spīkere. "Esam nostiprinājušies pārliecībā, ka piederība NATO un dalība Eiropas Savienībā bija un ir pareizā izvēle. Ir jāiet tālāk un jāpanāk NATO spēku ilgtermiņa klātbūtne Baltijā," piebilda Mūrniece.

Uzrunā Mūrniece pievērsās arī Latvijas iekšpolitikai.

"Gadās, ka valstis slimo. Gadās, ka valstis mirst. Un tas notiek no iekšpuses. Šķelšana - politiska, ekonomiska un etniska - novājina. Partiju iekšējā cīņa, politiskā klaunāde, savstarpēja izrēķināšanās nenes labumu tam, kas jūtas uzvarētājs. Tautai zūd uzticība politiķiem," pauda parlamenta priekšsēdētāja.

Spīkere arī akcentēja demogrāfijas problēmas Latvijā, norādot, ka valsts ir demogrāfiskās krīzes priekšā. "Neesam pilnvērtīgi atrisinājuši uzdevumu - sniegt visaptverošu atbalsta programmu cilvēkiem, kas audzina bērnus. Demogrāfijas politika ir uz nākotni vērsta gudra politika," viņa uzsvēra.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka trešdien, 18.novembrī, visā Latvijā tiek atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadiena. Svinību ietvaros Rīgā paredzēta Nacionālo bruņoto spēku parāde, kopīga himnas dziedāšana un svētku salūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!