Foto: LETA

Nogaidīšanas taktika Zaļo zemnieku savienībai (ZZS) ir izdevīga, turklāt partija varētu gaidīt, līdz Valsts prezidents Raimonds Vējonis pats nominēs kādu no ZZS premjerministra kandidātiem, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds.

Sarunā ar aģentūru LETA Rozenvalds sacīja, ka ZZS pašreizējā situācijā jūtas komfortabli un, iespējams, partija jau sen nav jutusies tik komfortabli, jo reāla atbildība par notiekošo ir "Vienotībai", tas atspoguļojas arī tās reitingos.

Iespējams, ZZS vēlas sagaidīt brīdi, kad viņu premjerministra kandidātu nosauks Vējonis, tādā veidā kļūstot par tādiem kā "dzimtenes glābējiem", pārņemot valdības vadītāja posteni, pauda Rozenvalds. Eksperts skaidroja, ka ZZS ir svarīgs notikuma konteksts, kas arī varētu izskaidrot partijas izvēli vēl kādu brīdi nogaidīt.

Politologs uzskata, ka ZZS pašreizējā situācijā nav, kur steigties, bet nogaidīšana varētu tikt vērtēta kā partijas taktiska priekšrocība, jo īpaši - ņemot vērā daudzas kļūdas, ko pēdējā laikā pieļauj "Vienotība".

Savukārt vilcināšanās no "Vienotības" puses šim partijas spēkam gan var nenākt par labu, jo īpaši, ja partija nemainīs savus lēmumus. Rozenvalds atsauca atmiņā iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) atteikšanos no Ministru prezidenta amata. Eksperts norādīja - ja "Vienotība" neveiks revīziju savā iekšienē, ir diezgan maz cerību, ka partijai izdosies saglabāt premjerministra amatu, šajā gadījumā ņemot vērā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!- - Tēvzemei un brīvībai/LNNK" strikto nostāju nestrādāt valdībā, kuru vada pašlaik vienīgā potenciālā "Vienotības" amata kandidāte Solvita Āboltiņa (V). Tomēr, kā sacīja Rozenvalds, pagaidām nekas neliecinot par "Vienotības" vēlmi pārskatīt savas pozīcijas.

Rozenvalds norādīja, ka situācija ar Āboltiņu "Vienotībai" kļuva par principiālu jautājumu, turklāt viņš uzsvēra - ja Āboltiņa ir vienīgā kandidāte, ko partija var virzīt premjerministra amatam, tad tā, visticamāk, varētu nebūt labākā izvēle.

Rozenvalds uzsvēra, ka "Vienotība" pieļāva kļūdu, partijas kongresā neapspriežot valdības darbu principiālā griezumā, neskatot to no pozīcijām, ka "[Ministru prezidente Laimdota] Straujuma ir slikta, bet Āboltiņa - laba". Politologs norādīja, ka pieturēšanās pie Āboltiņas kā pie vienīgās potenciālās amata kandidātes vairāk liecina par viena cilvēka ambīcijām, kas sniedzas pāri partijas interesēm, kas, kā uzskata Rozenvalds, nav labi.

Jaunais Ministru prezidents varētu tikt nosaukts jaunā gada sākumā, pauda Rozenvalds, tomēr viņš arī piebilda, ka partijām nav iemesla steigties, jo pašreizējais Ministru kabinets kopā ar Straujumu strādā.

Jau ziņots, ka ZZS pirmdien paziņoja, ka tā vēl "ieturēs pauzi" un savu premjera amata kandidātu nenosauks. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem apgalvoja, ka ZZS joprojām paliek divi iespējamie premjera amata kandidāti - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Saeimas deputāts Māris Kučinskis. Viņi abi esot pateikuši stingru "jā" iespējai kandidēt uz augsto amatu.

ZZS vēlas vispirms tiks skaidrībā, kas notiek ar "Vienotību", jo katrs šī politiskā spēka solis esot neprognozējams.

Tikmēr arī "Vienotība" ir paziņojusi, ka ar sava premjera amata kandidāta nosaukšanu nesteigsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!