Foto: AFP/Scanpix
2016. gada nozīmīgākā norise būs bēgļu uzņemšana un ar to saistīti notikumi, uzskata iedzīvotāji, ko parāda "DNB Latvijas barometra" aptauja.

Aptaujas veicēji norāda, ka jaunā gada priekšvakarā, izvērtējot, ar kādiem notikumiem tas varētu tikt ierakstīts Latvijas vēsturē, latvieši daudz biežāk nekā cittautieši norādījuši, ka 2016. gada nozīmīgākā norise būs bēgļu uzņemšana un ar to saistīti notikumi. Tikmēr cittautieši norādījuši uz Latvijas attiecībām ar Krieviju, to sekām un ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

Savukārt, prognozējot, kas 2016. gadā varētu visreālāk apdraudēt iedzīvotājus ikdienā, latvieši un cittautieši vienlīdz bieži norādījuši bēgļus, patvēruma meklētājus. Tajā pašā laikā latvieši daudz biežāk nekā cittautieši kā draudus atzīmējuši arī slimības un noziedzību reālajā vidē. Tikmēr cittautiešus biežāk uztrauc valsts un pašvaldību iestāžu lēmumi un īstenotā politika.

Raksturojot, kādi iekšējie un ārējie faktori nākamgad varētu apdraudēt Latviju, latvieši un cittautieši gandrīz vienlīdz bieži arī norādījuši bēgļus, patvēruma meklētājus. Vienlaikus latviešus nedaudz biežāk nekā cittautiešus uztrauc arī nelegālie imigranti un globalizācijas sekas kā ekonomiskā atkarība, viesstrādnieku ieplūšana. Tikmēr cittautieši uzskata, ka Latviju visvairāk apdraud ārvalstu ekonomiskās sankcijas un ekonomikas lejupslīde.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģisks pētījums, pētot konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!