Foto: LETA

Ir reizes, kad mēs gribam būt citā ādā vai, kā ārzemju latviešiem tīk teikt, iekāpt svešās kurpēs. Pēc Ziemassvētkiem to sagribējās arī pašam augstākajam Vējonim. Sieva domās jau atpūtās Maldivu vai Šeišelu salās, bet pats Raimonds bija sakodījis visus pirkstus sev un miesassargiem. Visiem sāpēja, taču atbildes, ko izvirzīt par jauno Laimdotu, nebija.

Šestjorkas ar Veiko iebrauc Tirsā

It kā jau rudā Solvita ar darbiem varētu tikt galā vislabāk - māk rīkoties ar cukurgraudu, bet vēl labāk ar pīcku. Taču tauta to nesaprastu un arī vairākumu Saeimā nespētu savākt, pat ja puse krēslu būtu tukši. Citu kandidātu no tās puses nav. Vēl mazāk tauta saprastu, ja viņš pēkšņi nosauktu Rīgas Domes ausainīti. Valsts vadīšana nav šķība Barona ielas remontēšana vai fenderēšana "Rīgas satiksmē". Ventspils hūte, lai arī ar augstāko reitingu tautā, pats īsti negrib, jo saprot, ka arī tiesa viņu negrib. Nacionāļu Zīle šo mazapmaksāto amatu varbūt tikai ar dzīvības draudiem pieņemtu. Viņam še pietiek ar dažām pie Jūrkalnes pavadītām naktīm kopā ar Ivetu (ne jau Vējoni!). Un atkal Brisele sauc! Visvairāk varbūt gribētu Bondars un vēl vairāk viņa Ieva. Tad gan visi Brīvības ielas nama gaiteņi būtu viņas gleznās! Ak, jā - vēl paliek Kučinskis, par kuru nav gatavi balsot pat visi zilizaļiezemnieki. Toties slepenā sarakstē atbalstu jau paudis "Vienotības" "Pornotības" spārns. Slepeno informāciju pēc paraduma jau tūdaļ presei izstāstīja Viņķele. Viņa arī pavēstīja, ka nesenā "šestjorka" tagad jau esot septiņnieks, jo Judina gultā iegūlusies arī Laimdota. Septiņnieks gan tāds nestabils - Dālderim tagad vairāk rūp nolupušo tapešu līmēšana un plaisu špaktelēšana Liepājas koncertzālē. Celtnieki vēl nav pa vienām durvīm ārā, kad remontnieki jau jāsauc talkā. Un visi allažiņ apdauza galvu kāpnēs, lai cik lielu puķupodu priekšā liec. Ar Spolīti situācija, kā allaž, ir sarežģīta. Tik sarežģīta, ka neiedzēris nepateiksi, bet piedzēries visu saputrosi. "Veiko, to Papite taleko?" Uz ko Veiko - "Drīz būsim Tirsā."

Pat Saeimas ilgdzīvotāji nebija redzējuši tik satrauktu un nervozu allaž nosvērto Saldus komunistu Brigmani. Izrādās, ka Ziemassvēkos dabūjis baigos žagaru saišķi no Puzes, jo esot bijis pārāk runīgs par valdības veidošanu un ZZS kandidātiem. Neesot bijis ne taktikas, ne stratēģijas, ne tehnikas, ne stila. Tāpēc tagad ZZS esot mazas manevra iespējas. Vienīgais variants atlika ieturēt pauzi. No viņiem šo iniciatīvu pārņēma "Jenotība" un arī paņēma minūtes pārtraukumu. Gandrīz vai pats. Kā šahā.

Movšas Rabinoviča rekomendācija

Lūk, tādā strupceļā nonākusi jaunās Laimdotas meklēšana. Bet Vējonis ir krustcelēs. Kad un kā nominēt. Rīgā un Solvitu? Atstāt vēstuli uz Mūrnieces galda ar Kučinska uzvārdu? Vai varbūt Šeišelu salās pakonsultēties ar pirātu gariem un tieši no turienes nosaukt... Danu Reiznieci Ozolu, kuru izvirzījis Višvanatans Anands, bet atbalsta vēstuli parakstījuši Garijs Kasparovs, Alla Pugačova un Maksims Galkins, "Tal Residence" grāmatvedis Ļova, tad vēl Movša Rabinovičs un arī Normunda Malnača dēls, kas šahā jau zina vairāk par E2-E4? Parakstījis arī Kirsans Iļumžinovs, taču viņa autogrāfs tika cītīgi izdzēsts, lai nav jālieto sankcijas arī pret pārējiem. Gribējis parakstīt Anatolijs Karpovs, bet viņš vairs tikai jedva jedva... Tas būtu pirmais gadījums, kad Latvijas prezidents nominēts ārzemēs. Tā sakot - labprātīgā un īslaicīgā trimdā. Eh, dzīvs vēl būtu Rainis!

Dimants kā briljants

Reizēm ir labāk būt atslēgu puikam sporta zālē nekā spīkeram Saeimā. Nu kaut vai šajā, kas reizēm nesaprot, par ko balso, kā balso un ko iebalso. Lai gan deputātus reizēm var arī saprast. Kad atkārtoti balsoja par valodas proporciju radio, bezzemnieks Krauze neko pat neteica, tikai visiem izdalīja Zaksa bildes Jaunavas Marijas svētbildes izmērā. Laizāne nevainīgi paģība, Parādnieks sāka raustīt valodu un aši nocirpa bizi. Arī Brigmanis nobālēja un nomurmināja, ka bāls būtu pat Ščerbatihs, ja vēl sēdētu Saeimā. "Svētbildes" efekts pārsteidza pat Krauzi un Poli. Par radio triumsieviņas "Ak, māte Marija", "Jaunava Marija" un "Jaunavas Marijas nevainīgā ieņemšana" jauno valsts sekretāru Gruškeviču, pat nerunājot. "Tāvs myvsu, debesīs..." arī neko neglābu. Ja līdz šim viņam likās, ka ar tautu māk manipulēt tikai brāļi Aglonieši, tad tagad svēto kārtai tika pietuvināts arī Krauze. Pēc tā visi 100 bālie un noģībušie gribēja mierīgi baudīt mierīgas brīvdienas un klausīties "Urbis et orbis". Arī Urbanovičs, kas atkal cerēja vēja spārniem traukties ar "Range Rover". Vajadzēja izmantot iespēju, kamēr Lukstiņš vēl nebija ieviesis visus jaunos noteikumus un dabūjis algas pielikumu. Bet nebija lemts. Kā dunča dūriens mugurā, kā sieva ar kaimiņu (ne Kaimiņu!) gultā, kā Kaimiņš Spriņģei, kā salna pavasarī, kā par pēdējiem santīmiem pirktais pusstops "Kustpunktā" uz grīdas - Ciblas Administratīvā tiesa atzina par nelikumīgu Dimanta atlaišanu, un viņš jau Ziemassvētku rītā bija NEPLP, KNAB, VNĪA, ENAP un arī pie M. Kalnu ielas Juzika. Tieši Juziks vislabāk mācēja parādīt svarīgākos žestus, ko tad nu Dimants varēja veltīt ne tikai Dzintaram, bet arī pārējiem 99 gudriniekiem ar Kaimiņu pirmajā rindā. Kaut Dimants viņu jau bija ieskaitījis nepieskaitāmo kategorijā. Bļaustījies bija daudz, filmējis vēl vairāk, bet neko vairāk par Vīķi-Freibergu "Suņa būdā" nebija ievilcis. Radio 5 atkal dabūju piķi un varēs tērēt uz nebēdu. Labi, ka šogad akcijā "Dod pieci" ievāca nedaudz vairāk, kā iztērēja, to rīkojot. Ēteri joprojām bija pilni ar krievu mēli un vismaz gadu tukšāki nekļūs. Zolitūdes melnajā sarakstā iedabūti tikai septiņi vīri, taču viņiem tāpēc jau strīpainus kreklus Artusa draudzene negludināja. Un tagad vēl Dimants! Izrādās viņš tomēr lielāks profesionālis par deputātiem. "Labi, es vismaz māku Veceni nospēlēt un ar piespiešanos arī Salaveci! Bet, ko māk Āboltiņa? Neko! Baba Jaga bez maskas un varētu droši iet ķekatās pa krievu ciemiem. Tur pēdējie atdotu galus. Varbūt derētu nosūtīt uz Turciju vai Lampeduzu, tad gan būtu droši, ka bēgļi Latvijai ietu ar pavisam lielu līkumu," par valsti domāja Kaimiņš. Bet Dimants tam par godu jau uz NEPLP rēķina "Bibliotēkā" pasūtīja vēl vienu desertu ar zemenēm un vaniļas mērci. "Zemenes tā pavairāk, lūdzu!"

Apsveikums ķīniski

Briesmās atkal bija nonākuši pensionāri, kas saņēma naudiņu no Putintēva. Dažu nedēļu laikā rublis zaudējis vērtību no 70 līdz 80 par vienu eiro. Kā lai tagad izdzīvo divi pensionāri trīsistabu dzīvoklī? Pieci bulterjeri tajā nav deklarēti. Nekāda indeksācija Kremlī jau sen vairs nenotiek. Skaidrs, kā vodkā, ka vainīgi latiši, kas te visus grib apkrāpt! Taču arī it kā draugs Ušakovs viņu palīgā saucienus nedzird. Rīgas budžetā robs jau tā ir liels un tie arī nav viņa elektorāts. Turklāt nevar zināt, kurš veterāns izvilks līdz 2017. gada jūnijam. Baltijas klimats ir skarbs un arī Janka savu džipu pārdot negrasījās, lai kaut ko kompensētu. Tik iedeva 100 Rogovkas tantiņu izšūtos nēzdogus, ko iznēsāt pa Purčiku. Elksniņš un Zariņš bija vēl skopāki - pat mutautiņus neatnesa. Bet par sevi Nils pat neiedomājās - arī kreisas partijas bosam vajag labu auto. Ne jau nu Ciprs un Varufakis pa Atēnām trolejbusā brauca.

Viņam daudz ko vajadzēja paspēt. Kaut vai Ziemassvētku uzrunu sagatavot. Arī brālīgo partiju krievu un ķīniešu valodās. Citi migranti varbūt arī būs viņa elektorāts, bet ne tagad. Izvēle uz ķīniešiem krita pavisam loģiski - tajā vārds "hui" nemaz nebija nenormētajā leksikā. Tur bija veseli ciemi ar "Hui". Beigās gan viņam nedaudz samisējās. Bet varbūt arī dusmas parāva par apsveikumu kartiņu, kurā mērs bija nosaukts kā "Gņils". Tāpēc arī uzrunā krieviski daži "hui" izvijās cauri. Un, lai ir. Ko tad viņi šogad nemaz nebrauc uz Rīgu svinēt Novij god un Starij Novij god? Vai nu visā jāklausa Valdimir Vladimirovich, kas mudina atteikties no braucieniem uz Antāliju un Turcijas mandarīniem, Rīgas šprotēm, poļu āboliem, somu Santa Klausa, bet svinēt mājās, ēst Kubaņas desu, Kostromas sieru un dzert "Krimskoje Igristoye", un beigās izdrāzt šņeguročku. Kas vainas "Rīgas šampanietim", brīnījās Gņils? Beigās jau tāpat viss iztek par vienu eju. Nu labi - divām, jo dzimumiem vēl ir atšķirības.

Neber cūkām pērles!

Magonis Ziemassvētku vecīti savās mājās sagaidīja bez rokudzelžiem un nevainības aprocēm, labi paēdis, labi apģērbts un labā garastāvoklī. Uzcienāja vecīti ar magoņu uzlējumu, ko bez bažām varēja atļauties, jo šajā pasaulē Ugam bija daudz labu draugu. Viņu vārdus gan neviens īsti nezināja, pat vecītis. Varbūt tāpēc, ka tie izrādījās dāsnāki par visiem večiem un sameta kopā pēdējos ietaupījumus, lai tikai čoms būtu uz brīvām kājām. Pašam varbūt arī atteiktu, bet daiļajai Nastjai nespēja. Reizēm arī Anastasija nespēja atteikt. Ēdot zirņus, LDz GK uz brīdi gan aizsvilās. Par to, ka viena viņa vēlēšanās netika izpildīta. Vēstulē uz Rovaniemi Magonis bija lūdzis sev līdzīga vīra pieminekli Vērmanītī. Ar skatu uz Dzelzceļa pulksteni. Un pavisam aizsvilās, kad Nastja ieminējās, ka vajadzētu pa abiem kopīgu dēlu. Vārds jau esot nolūkots - Rolands. Aizsvilās tiktāl, ka eglītes augstākajā zarā uzmeta mobilo telefonu un atslēdzās no LMT ar visiem tā radurakstiem. Binde vien neizpratnē plecus paraustīja, bet viņa pieturā šis vilciens tāpat nebija paredzējis pieturēt. Binde varēja mierīgi straumēt.

Par godu Magoņa mājas arestam "Gada balva sportā" notika Dzelzceļa muzejā un torte bija bez zemenēm. Taču dažas skaistas odziņas tur bija. Kaut vai Lauras Ikaunieces kleita. Vai fakts, ka Martins Dukurs labākā titulu izpelnījās jau piekto reizi. Un varētu būt vēl piecas reizes. Gada Tautas sporta pasākuma gods tika Vienības velobraucienam, ko uz pjedestāla uzcēla paši rīkotāji. Ņujorka līdz pat nākamajai Pateicības dienai brīnīsies, kā par populārāko sportistu nekļuva Kristaps Porziņģis, ja Ņujorkā par viņu daudzi lauž krēslus. Bet kļuva Pauls Jonass, kura uzvārdu dažs labs zālē esošais dzirdēja pirmo reizi. Bet, citējot Vaideru, kamēr balsos vien daži tūkstoši, simts aktīvisti var visu sagriezt ar kājām gaisā. Šoreiz to paveica motosportistu mafija. Dzelžiem un mafijai allaž ir spēks rokās. Un nevar jau teikt, ka arī Porziņģi visi zina. Kā nekā no nama saimnieka mutes paspruka Podzirnis. Dažs vēl bija sadzirdējis Puķzirnis, cits Popziņģis... Tikai ne Porziņģis. Labi, ka LTV ir tāda tehnoloģija, kas tiešraidē spēj izgriezt vārdus no mutes un arī tiešraidi sarīkot tā, ka nevar īsti saprast, cik pulkstenis rāda. Dažas dienas iepriekš Futbolistu balle bija greznākā vietā - "Splendid Palace" un arī torte bijusi garšīgāka. Toties publika mazāk apgarota, jo "Latvian Voices" priekšnesumu laikā foajē dzēruši šņabi. "Never neber cūkām pērles un naudu netērē," noteica LFF prezidents un jaunais kandidāts, kas pats šādos pasākumos nepiedalās. Lai nedomā, ka ir cūka?

To visiem arī vēlēsim 2016. gadā! Nekāpsim silē ar visām četrām. Tad ir paši, ir citi dzīvos labāk un laimīgāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!