Pirmdien, braucot no Jūrmalas, portāla "Delfi" lasītājs uz Jūrmalas ceļa novēroja, kā ceļu uzturēšanas mašīna tīra sniegu, radot ap sevi īstu dzirksteļu salūtu.

"Saprotu to, ka pastāv iespēja, ka apakšā ir ledus, bet pie šīs dienas sniega, domāju, ka bija tikai sniega sega," secina Jānis. "Bet nekas, gan iedzīvotāji pie nākamā transporta nodokļa pacelšanas samaksās arī ceļa uzturēšanas transportlīdzekļu remontu un ceļu remontus Latvijā."

Kā portālam "Delfi" skaidroja VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", uzņēmuma ziemas dienesta automašīnas ir aprīkotas ar kaisīšanas iekārtu un sniega lāpstām. Sniega lāpstām apakšā ir piestiprināti metāla vai gumijas naži. Tie ir specializēti naži, kurus ražo tieši ziemas ceļu uzturēšanas darbu veikšanai. Naži periodiski tiek mainīti, jo tie nodilst. Šo metodi pielieto visās valstīs, kur tiek veikta ziemas ceļu uzturēšana, skaidro uzņēmums.

"Gumijas nažus pielieto, ja brauktuve ir nesasalusi un ir slapjš sniegs. Metāla nažus izmanto uz sasalušām un ar apledojuma klātām ceļa brauktuvēm. Nažu funkcija ir nodrošināt ledus, sniega vai sajaukta sniega ar smiltīm un sāli noņemšanu no asfalta seguma," informē "Latvijas autoceļu uzturētājs".

Uzņēmums atklāj, ka nažiem, saskaroties ar asfaltu, veidojas dzirksteles. Tas liecinot, ka nazis ir piespiests pie brauktuves un veic savu funkciju. "Proti, uz autoceļa brauktuves vairs nav ledus vai sniega kārtas un tiek iegūts melns segums kā tas ir paredzēts normatīvajos aktos. Savukārt autovadītājiem tiek nodrošināti drošāki un komfortablāki braukšanas apstākļi," uzsver uzņēmums.

"Latvijas autoceļu uzturētājs" vērš iedzīvotāju uzmanību, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem, ja autoceļu brauktuves temperatūra ir zemāka par -6 grādiem pēc Celsija, no sniega un ledus brīva brauktuve netiek prasīta. Kā arī, ja autoceļa brauktuves tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs, tad kvalitatīva darba izpilde pilnība nav iespējama tāpēc, ka nažu saskares punkts ar ceļa brauktuvi veidosies tikai nelīdzenuma augstākajā punktā.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!