Foto: LETA

"Es nevienam bez bankām neesmu parādā," intervijā TV3 raidījumam "Nekā personīga" teica nominētais premjera amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS).

Vaicāts par to, kāpēc piekritis uzņemties premjera pienākumus, Kučinskis sacīja: "Tā sajūta tāda, ka Ziemassvētkos vienkārši parādījās mans vārds. Viņš parādījās droši vien tāpēc, ka kāds novērtēja kaut kādus rezultātus, kas sasniegti kādos citos darbos. Un tad pēkšņi ir sajūta, ka tev ir šī iespēja dota. Un patiesībā es nevienam bez bankām neesmu parādā".

"Tas nozīmē – ir šī iespēja jebkurā brīdī jebkuram pateikt "nē" (..), šī brīvība, ka tu vari pateikt "nē" arī šobrīd atbildot uz jautājumu - vai es varēšu kaut ko izdarīt [šajā amatā]. Es pasaku - jā, es varēšu! Jo man nav bailes ne atzīt savas kļūdas, ne kādam pateikt - "nē"," atzina Kučinskis.

Atbildot uz jautājumu, kas ir pirmās lietas, ar ko viņa veidotā valdība nodarbosies, Kučinskis norādīja, ka visa valdības deklarācija pakārtojas piecām prioritātēm - tautsaimniecības attīstība, izglītības reforma, veselības aprūpes reforma, demogrāfija, kā arī valsts drošība un identitāte.

Tāpat Kučinskis atzīmēja, ka ēnu ekonomikas augstais procents neslēpjas "tikai kaut kur pagrīdes servisos, kases aparātos," tāpēc viņš domā, ka pirmais darbs šajā jomā būs arī ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ināru Pētersoni "runāt un saprast situāciju. Iespējams, ka viena otra saite varētu būt saistīta ar politisko piesegšanu. Bet tas ir jāatklāj".

Viņš atzina, ka "Vienotība" nonākusi krustcelēs "un varbūt drusciņ pietrūkst, lai varētu atkārtot un aiziet no politiskās skatuves. Šī viņu nokļūšana no vadošās partijas nedaudz sāņus - tā ir viņu lielā iespēja vienlaicīgi. Tikai, ja viņi nepielaidīs kļūdas un atkal sāks birt ārā (biedri), tad es domāju vairs otras šādas iespējas savākties nebūs".

Kučinsksi piekrta, ka šī situācija ir zināmā mērā drauds viņa veidotajai valdībai, taču tieši tāpēc viņš arī nav slēpis rūpes par to, kā "Vienotībā" dala amatus.

Uz jautājumu, viņu tīri cilvēcīgi nebiedē tas, kas varētu Latvijas sabiedrībā notikt pēc tam, kad šeit ieradīsies bēgļi, Kučinskis atbild, sakot: "un kā vēl mani biedē. Arī uz sevi es to varētu ilustrēt - brīdī, kad notika pirmās diskusijas par kvotām - brīvprātīgām vai obligātām - es biju krietni, krietni liberālāks nekā šobrīd, kad es skatos, kas notiek tajās vietās, kur viņi ir ieradušies".

"Vēl viena nianse - jāatceras mūsu austrumu robežas nostiprināšanas jautājums. Jo plūsmas jau nav beigušās. Un, ja paveras vektors uz mūsu pusi - cik tad mēs esam gatavi? Vai tad mēs brauksim uz Eiropu pēc palīdzības, vai mums būs šī politika kopā ar Eiropu tāda, lai visi būtu gatavi arī šādam scenārijam? Pirmais - uzņemt pašiem un otrais - pilnībā pārzināt situāciju ap mūsu austrumu robežām," uzsver Kučinskis.

Politiķis arī atzīst, ka konkurētspēju "uz leju velk tieši tieslietu nozare. Tieši maksātnespējas procesi" un "vēl vairāk kliedzošas nekaunības un tādas vienkārši ir jāravē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!