Foto: DELFI Aculiecinieks
''Ceturtdien, 18. februārī visās Somijas pilsētās, kurās ir vidusskolas, tradicionāli tika kaisītas konfektes. Tā skolēni atzīmē mācību noslēgumu – viņiem sākās gatavošanās eksāmenu periodam,'' no Somijas raksta Leons Stiprais.

''Šī neparastā tradīcija aizsākās tālajā 1920. gadā.

Tradicionāli "konfekšu lietus" nolīst katru gadu ceturtdienās no 11. līdz 18. februārim. Kāpēc ceturtdienās? Tāpēc, ka piektdienās iesvētību, kā skolu vecākais kurss, saņems desmitās klases skolēni.

Konfekšu došanas svētki, acīmredzot, nāk no daudz senākiem laikiem, kad cilvēki pateicās augstākiem spēkiem par veiksmi – lūdza viņu aizstāvību un palīdzību.

Parasti braukšana pa pilsētas centru notiek lielās kravas mašīnās, ko ziemā izmanto sniega izvešanai.

Mašīnu borti ir izdaiļoti ar dažādiem plakātiem. Tie nedrīkst saturēt rasistiskus saukļus.

Policija iesaka skolēniem konfektes sviest tikai, tad, kad automašīna apstājas. Jo pagājušajā reizē, bērnam skrienot paslīdēja kāja, un svētki beidzās ar lielu traģēdiju.

Jau laikus aizeju uz Haminas pilsētas centru, kur jau sāk parādīties bērni ar plastmasas kulītēm rokās – tās paredzētas konfektēm.

Lūk, no pilsētas centra atskan mašīnu signāli. Ar iedegtajām dzeltenajām bākugunīm parādās divas lielas automašīnas ar karnevāla maskās tērptajiem jauniešiem.

Bērni kāri metas lasīt pasviestās konfektes, savukārt pieaugušie un radinieki steidzas fotografēt smaidošos un asprātīgus jokus kliedzošos vidusskolniekus.

Garām laukumam uz baseinu soļo somu karavīri. Viņi smaida, jo daudzi no viņiem šo rituālu jau izgājuši. Konfektes lasīt gan viņi nedrīkst.

Pēc vairākiem apļiem mašīnas apstājas tirgus laukuma vidū. Vēl tiek sviestas pēdējās konfektes.

Lēnām vidusskolnieki kāpj laukā no kravas kastēm. Radinieki un profesionālie fotogrāfi steidzas iemūžināt neparastos tērpus.

Burzmā pazaudēju savu cimdu. To saprotu tikai tad, kad ieraudzīju to paceltu un noliktu uz slidotavu ierobežojošā stabiņa. Somijā pazaudēt lietas nav tik vienkārši - tās tiks paceltas un noliktas redzamā vietā. Dārgākās tiks nodotas policijā.

Pēc brīža pilsētiņa ieslīgst ierastajā mierā. Sirdī paliek atmiņas un cieņa pret šo tradīciju ievērojošo tautu. Tās stiprina kopību un dod cerību drošai nākotnei,'' raksta Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!