Foto: LETA
ASV lēmums uz Austrumeiropu nosūtīt Sauszemes spēku brigādes kaujas grupu ir apliecinājums, ka solījumi atbalstīt Baltijas valstis nav tukši vārdi, ceturtdien žurnālistiem pēc ASV Eiropas spēku un Eiropas ziemeļu valstu bruņoto spēku vadības konferences teica Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

ASV lēmums nozīmējot to, ka partneri ļoti nopietni vērtējot drošības situāciju pie NATO austrumu robežas. "Viņi praktiski pierāda, ka solījumi atbalstīt Latviju, Baltijas valstis un NATO austrumu robežu nav tikai vārdi," uzsvēra Graube un piebilda, ka šādas brigādes nosūtīšana nav lēts pasākums.

Šobrīd nav zināms, cik daudz brigādes kaujas grupas karavīru un militārās tehnikas Latvijai tiks. Graube uzsvēra, ka nav jēgas diskutēt, cik daudz ASV karavīru katra valsts uzņems. "Galvenais ir reģionālā drošība. Svarīgi, ka šajā reģionā tiks pastiprināta ASV klātbūtne un varbūt par dislocētas atsevišķas vienības kaut kur Eiropas vidienē. Svarīga ir pati klātbūtne Eiropā," uzsvēra Graube.

Viņš skaidroja, ka ASV brigāde ir daudz kaujas spējīgāka nekā iepriekšējā. Šī ir tanku brigāde ar visām nepieciešamajām nodrošinājuma funkcijām - tas nozīmē, ka brigādē ir dažādi elementi, kas nodrošina šīs brigādes kaujasspējas. "Šī brigāde nav tikai apmācībai, savstarpējās sadarbības treniņiem - tā ir brigāde, kas ir spējīga veikt militāras operācijas," uzsvēra NBS komandieris.

Graube arī atturējās spekulēt par nosūtāmās brigādes skaitlisko sastāvu, jo brigādes ir ļoti dažādas. Šis ASV paziņojums ir izplatīts tikai pirms pāris dienām, un praktiskas militārās konsultācijas vēl nav notikušas.

NBS komandieris šobrīd nevarēja arī pateikt termiņu, kad kļūs zināms, vai brigādes karavīri un tehnika tiks arī Latvijai. "Reģionālā drošība, Baltijas valstu un Polijas drošība ir viens veselums. Operacionāli nekas nesākas un nebeidzas ar Latvijas ģeogrāfiskajām robežām tikai tāpēc, ka mūs upe atdala ar Lietuvu. Domāju, ka plānošanas konsultācijas (par brigādes izvietošanu) sāksies līdz jūlijā paredzētajam NATO samitam Varšavā," norādīja Graube.

NBS komandieris, runājot militārajā terminoloģijā, skaidroja, ka operacionāli viena no kritiskākajām lietām ir laiks, tāpēc šādas brigādes atrašanās Atlantijas okeāna Eiropas pusē ir liels ieguvums. "Ja brigāde un kaujas spējīgas modernas vienības atrodas pāri Atlantijas okeānam otrā pusē, tad variet rēķināt laiku to pārdislocēšanai uz Eiropu. Atrašanās Eiropā ir šī laika ieguvums. Iespējamais pretinieks jau arī rēķinās, tāpēc tas ir nopietns atturēšanas instruments. Brigāde jau netiek sūtīta ar konkrētiem kaujas uzdevumu plāniem. Tā tiek sūtīta, lai atturētu un risinātu drošības jautājumus Eiropas austrumos. Tas ir atturošs signāls, kas apliecina apņemšanos lietot resursus, ja kādam ienāk prātā muļķīgas darbības," uzsvēra Graube.

Graube arī atturējās minēt, vai Latvijai ir priekšrocības uzņemt daļu no brigādes. "Svarīgi, lai tā būtu Baltijā un NATO austrumu robežās kopumā. Mēs nedrīkstam sacensties par izvietojamo karavīru un tehnikas skaitu. Tas būtu pilnīgi nepareizs veids, kā risināt drošības jautājumu," piebilda NBS komandieris.

Jau ziņots, ka ASV Eiropas spēku pavēlniecība šonedēļ paziņojusi, ka Eiropas drošības stiprināšanai uz Austrumeiropu tiks nosūtīta brigādes kaujas grupa.

Turpinot pildīt ASV solījumu palielināt drošības garantijas un pretinieka savaldīšanas spēkus, ASV Sauszemes spēki Eiropā (USAREUR) sāks 2017.gadā saņemt pastāvīgās rotācijas kārtībā ASV bāzētās bruņutehnikas brigādes kaujas grupas, līdz kopējā USAREUR klātbūtne Eiropā būs sasniegusi trīs pilnībā komplektētu armijas brigāžu apjomu, teikts paziņojumā ASV Eiropas spēku pavēlniecības tīmekļa vietnē.

Kā par to jau tika diskutēts laikā, kad tika izziņots 2017.fiskālā gada Eiropas Papildu garantiju iniciatīvas (ERI) budžeta ierosinājums, USAREUR nolēmusi izvietot "statisko" tehniku dažādiem situācijas attīstības scenārijiem.

"Tas nozīmē, ka mūsu sabiedrotie un partneri redzēs lielāku [militāro] potenciālu - viņi redzēs biežāku bruņutehnikas brigādes klātbūtni ar vairāk modernas tehnikas viņu valstīs," piebilda Brīdlovs. Bruņutehnikas brigādes kaujas grupas ieradīsies uz deviņus mēnešus ilgu rotācijas posmu no ASV un tām līdzi būs šo grupu modernais bruņojums, lai varētu piedalīties manevros operācijas "Atlantic Resolve" valstīs, teikts pavēlniecības paziņojumā.

Šis bruņojums būs vismodernākais, kādu vien USAREUR varēs piedāvāt, un nākamo gadu laikā ar to Eiropā tiks aizstāts pašreizējais mācību bruņojums.

Kad nākamgad ieradīsies pirmā rotācijas bruņutehnikas brigādes kaujas grupa, bruņojums, kuru šobrīd izmanto rotācijas spēki, kas ir pazīstami kā "European Activity Set", paliks Eiropā, tiks saremontēti, atjaunoti un padarīti par kodolu armijas savlaicīgi noliktavās izvietotajām rezervēm. Šī tehnika tiks glabāta Beļģijā, Nīderlandē un Vācijā.

Līdz 2017.gada beigām tiks nodrošināta pastāvīga trīs pilnībā komplektētu armijas brigādes kaujas grupu klātbūtne, kā arī viens kaujām gatavs tehnikas komplekts, kas būtu pietiekams vēl vienas kaujas grupas atbalstam, kā arī divīzijas līmeņa atbalstīts Eiropā.

Kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju "Atlantic Resolve". Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Pašreiz Latvijā uzturas divas ASV bruņoto spēku vienības. Lai atbalstītu iniciatīvu "Strong Europe" un operāciju "Atlantic Resolve", pērn novembrī Latvijā ieradās vairāk nekā 70 karavīru no ASV 1.gaisa kavalērijas brigādes 227.aviācijas pulka 3.bataljona ar sešiem helikopteriem "Black Hawk". Šī ir jau otrā ASV helikopteru vienība, kas uzturas aviācijas bāzē Lielvārdē. Savukārt nākamā rotācija - 170 karavīru no 2.kavalērijas pulka 3.eskadrona - Latvijā, Ādažu bāzē, ieradās janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!