Ceļi, kas ved pie recepšu zālēm, ir dažādi – grēko farmaceiti, kooperējas pacienti un iedzīvojas nelegālie tirgoņi. Divu dienu laikā laikrakstam "Diena" netraucēti izdevās iegūt pieeju deviņām recepšu zālēm.

Septiņās no desmit nejauši izvēlētām aptiekām recepšu zāles bez receptes laikrakstam iegādāties izdevies viegli. Dažās taujāts pēc apliecinājuma, ka medikaments tiešām nepieciešams, taču atradušās arī vietas, kur pieticis vien pateikt nosaukumu un samaksāt.

Kādā no zāļu tirgotavām laikraksts "Diena" apjautājies, vai aptiekārs zina, ka tādējādi pārkāpj likumu, bet atbilde bijusi vienaldzīga: "Nekas traks jau nav, rīt no rīta atnāks ārsts un sarakstīs trūkstošās receptes."

Tas, kā norāda laikraksts, ļauj noprast, ka shēma ir labi atstrādāta un ļauj izvairīties no soda.

Iegādātie medikamenti pēc eksperimentā neiesaistītu farmaceitu laikrakstam teiktā esot nopietni, – viens no tiem var tikt izmantots apreibināšanās nolūkā un izraisīt atkarību, bet otrs, ilgstoši lietojot, var radīt nopietnas blaknes, piemēram, kuņģa asiņošanu.

Daļā aptieku farmaceiti skaidrojuši, ka tās ir recepšu zāles un kā tās lietot, bet citās nevienam nešķita svarīgi pabrīdināt klientu par to, ko viņš pērk. Šajā gadījumā, kā atgādina laikraksts, farmaceits riskē, ka persona, kurai var palikt slikti, pēc tam vērsīsies pret viņu un apsūdzēs par recepšu zāļu izsniegšanu.

Saskaņā ar Farmācijas likumu, ja zāles noteiktas kā recepšu zāles, aptiekā tās drīkst izplatīt tikai pret attiecīgu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā noformētu ārsta recepti. Par likuma pārkāpumu draud administratīvais sods.

"Katram kolēģim blakus neizstāvēsi, bet tas mani pārsteidz. Jāsaka, ka mēs nevaram būt pārliecināti, ka tā ir paša farmaceita vēlme kaut ko izsniegt bez receptes, jo ir zināmi fakti, ka to viņiem paredz aptiekas darba organizācija, kuru definē vadība. Aptiekas konkurē ar to, ko pārdod, un arī farmaceits savu atalgojumu saņem no tā, ko pārdod. Taču tas nevar kalpot par attaisnojumu pārkāpt likumu. Ir jāapzinās atbildība, ko uzņemas, dodot cilvēkam recepšu zāles, kuras viņš kaut kādu iemeslu dēļ ir izdomājis, ka viņam vajadzētu. Varbūt viņa slimības vēsturē vai dzīvesveidā ir kas tāds, ko nevar savienot ar konkrēto medikamentu, un tad sekas var būt dažādas," "Dienai" sacīja Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!