Foto: AFP/Scanpix

Uzrunājot Latvijas sabiedrību Krāslavā notiekošajos Brīvības svētkos, Neatkarības atgūšanas gadadienā Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzvēra, ka Latvijas iedzīvotāji bija un būs stipri.

"Šodien pirms 26 gadiem mēs atguvām mūsu valsts neatkarību. 1990. gada 4. maijā mēs saspringti skaitījām balsis un sekojām līdzi izšķirošajam balsojumam Augstākajā padomē, kur mūsu vēlētie deputāti lēma mūsu likteņus. Katra balss bija no svara. Tās bija balsis par – par labāku dzīvi, par brīvību, par drošību un likuma varu. Tās ir balsis par Latviju un mūsu kopīgo nākotni," atgādina prezidents.

Viņš uzsvēra: "Šajā dienā – 4. maijā – savijas Latvijas valsts un tautas vēsture, tagadne un nākotne. Šajā dienā mēs varam būt lepni par sevi. Mēs divreiz aizvadītajā gadsimtā spējām izcīnīt sev valsti, mūsu tauta visai pasaulei ir apliecinājusi pārcilvēcisku izdzīvošanas spēku. Ne tikai pretoties, nepadoties un izturēt, bet arī daudz vairāk – saliedēties un spēt no jauna izcīnīt savu brīvību un savu valsti."

Vējonis norādīja – "mēs bijām stipri, mēs esam stipri, mēs būsim stipri".

Prezidents sacīja, ka valsts neatkarības atjaunošanu Latvija izcīnīja lielos pārmaiņu laikos. "Daudz bija mums nezināms. Tomēr mēs spējām izdarīt drosmīgus un vajadzīgus lēmumus, lai nostiprinātu jaundzimušo valsti. Mūsu ceļš uz NATO un Eiropas Savienību ir izcils piemērs tam, ka svarīgākos mērķus ir iespējams sasniegt tikai ar smagu, neatlaidīgu un saliedētu darbu."

"Pēc 26 gadiem atjaunotās neatkarības valstī mēs pastāvīgi esam uz mūsu valsts pilnveidošanas ceļa. Mēs aizvien esam ceļā uz mūsu ideālo Latviju. Daudz kas joprojām ir uzlabojams. Tomēr es gribu uzsvērt, ka mēs esam sasnieguši ļoti daudz! Paldies ikvienam, kurš pielicis savas pūles, lai stiprinātu mūsu valsti un mūsu vērtības," viņš teica.

Vējonis uzsver, ka "spēks, kas ļāva mūsu tautai pārvarēt grūtības pagātnē, izdzīvot un atjaunot mūsu valsti, nav zudis". Šodien tā uzdevums ir saliedēt un vienot, "lai mēs varētu stāties pretī katram izaicinājumam, droši dzīvot savā valstī un vest to pretī simtgadei".

Krāslavā, kur šogad norit 4. maija militārā parāde, "caur gadu simteņiem sadzīvojuši un miermīlīgi līdzpastāvējuši dažādu tautību pārstāvji. Gan latvieši un krievi, gan poļi, ebreji un baltkrievi līdz pat šai dienai draudzībā un saticībā veido ģimenes, audzina savus bērnus un rūpējas par savām mājām – zilo ezeru zemi Latgali un Latviju".

Vējonis pateicās karavīriem, zemessargiem, robežsargiem, jaunsargiem, ugunsdzēsējiem un policistiem par to, ka tie ik dienas stāv sardzē par mūsu valsts neatkarību un brīvību.

Viņš arī atgādināja par satricinājumiem pasaules un Eiropas drošībā, kas arī Latvijai liek ieguldīt militāro spēju attīstībā un savas robežas nostiprināšanā. Prezidents pateicās arī NATO sabiedrotajiem ar atbalstu Latvijas drošības stiprināšanā.

Kā ziņots, Valsts Neatkarības atjaunošanas dienā Nacionālie bruņotie svētki (NBS) organizē Nacionālo bruņoto spēku dienu kādā no Latvijas novadiem. Šogad militārā parāde notika Krāslavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!