Foto: DELFI
Rīgas domes (RD) Apstādījumu saglabāšanas komisija jautājuma par liepu izciršanu pie Rīgas pils skatīs ceturtdien, 19.maijā, pavēstīja Rīgas Pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Komisija sēdē pirmdien lēma jautājuma izskatīšanu atlikt uz izbraukuma sēdi 19.maijā, lai varētu objektīvi izvērtēt komisijas sēdes laikā izteiktos attīstītāja un projektētāja argumentus un to prezentēto Pils laukuma pārbūves priekšlikumu.

No 11.aprīļa līdz 14.aprīlim norisinājās RD Pilsētas attīstības departamentā iesniegtā priekšlikuma "Torņa ielas koku ciršana bez numura (8.grupa, 3.grunts)". Pēc publiskas apspriešanas Būvvalde divu nedēļu laikā apkopoja publiskajā apspriešanā saņemtos viedokļus, un iesniedz tos RD Apstādījumu saglabāšanas komisijai kopā ar pārējiem lietas materiāliem, kurai, izvērtējot iesniegto informāciju, jālemj par koku ciršanas atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu.

Sēdē komisijas locekļi tika iepazīstināti ar publiskās apspriešanas laikā Būvvaldē saņemtajiem iedzīvotāju viedokļiem. Kopumā tika saņemti 58 viedokļi, tai skaitā 36 aptaujas lapas un divi iesniegumi, kuros kopā bija 22 balss.

Koku izciršanas Torņu ielā ieceri noraida 47 iedzīvotāji, atbalsta astoņi iedzīvotāji un daļēji atbalsta trīs iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka no 58 laukumā augošiem kokiem, paredzēts nocirst desmit Holandes liepas. RD Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Linetas Mikša norādīja, ka piecus kokus nepieciešams likvidēt to "veselības un augšanas stāvokļa dēļ", savukārt pārējos, lai uzlabotu laukuma izmantošanas komfortu, atjaunotu vēsturisko veidolu, pilnvērtīgi īstenotu Valsts prezidenta protokola ceremoniju, nodrošinot starptautiskas drošības prasības.

Mikša norādīja, ka projekts paredz arī laukuma centrālajā daļā veidot plašus krūmu un zemsedzes augu stādījumus un laukuma Ziemeļu daļā gar Vanšu tiltu paredzēts, iestādīt ozolu.

Tāpat atsevišķi koki liedz pilnvērtīgi īstenot Valsts prezidenta protokola ceremonijas prasības un starptautiskas drošības prasības, kā arī kokus nepieciešams izcirst saskaņā ar laukuma arhitektonisko veidolu, kas paredz kultūrvēsturisko pieminekļu - bijušās viesnīcas "Pēterburga", Rakstniecības un mūzikas muzeja fasāžu atsegšanu kā vienotu kultūrvēsturiska ansambļa sastāvdaļu. Pārējie koki Pils laukumā tiks saglabāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!