Foto: DELFI Aculiecinieks
Par Latvijā strīdīgo suņu barības "Dogo" sāgu no Somijas raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais, kuru uztrauc arī cilvēku saslimšana ar kādu no slimībām, ko var izraisīt cilvēku ikdienā lietojamie pārtikas produkti.

"Pavisam nesen somu veterinārārsti ir sākuši interesēties par Latvijā konstatēto masveida suņu saslimšanu.

Šī mīklainā saslimšana ir sākusies vairākus gadus atpakaļ. Iemesls nav atklāts, jo līdzekļus šīs slimības izmeklēšanai un ierobežošanai nepiešķir Latvijas valdība.

Saslimšana izpaužas kā suņu barības vada paplašināšanās un barības palikšanai barības vadā. Rezultātā suņa vājums, vemšana, intoksikācija un nāve.

Aŗī Latvijas robežsargi konstatēja, ka pēc suņu barības "Dogo" došanas strauji pasliktinājās dienesta suņu fiziskais un vispārējais veselības stāvoklis. Pēc atteikšanās dot dienesta suņiem konservēto barību viņu stāvoklis mainījies uz labo pusi.

Jautājums, protams, ir strīdīgs. Jo līdzīgas parādības nereti var izsaukt arī citi faktori. Piemēram, B vitamīnu grupas deficīts, dažas vakcīnas un bakteriālas vai vīrusa infekcijas.

Mani uztrauc iespējamā cilvēku saslimšana. Ja suņu saslimšana ir saistīta ar suņu barību, tad nevar izslēgt, ka arī cilvēki var iegūt šo kaiti. Cilvēkam šī saslimšana var izpausties kā GERS-kuņģa sfinkteru neslēgšanās un ar to saistītā atviļņa slimība. Mūs, atšķirībā no suņiem, var glābt vairāki citi faktori.

Pirmkārt, ka mēs esam visēdāji un nepārtiekam tikai no gaļas konserviem. Cilvēki mazāk atrodas horizontālā stāvokli,tāpēc barība, tomēr noslīd kuņģī. Jo augšējais kuņģa sfinkters ir atvērts slimības dēļ. Ar GERS slimie ir spiesti ierobežot ēšanu naktīs un gulēt ar paceltu gultas galu.

Mani gan vairāk uztrauc, ka viens no nervu bojājumu iemesliem varētu būt plašā konservantu un garšas pastiprinātāju lietošana cilvēku pusfabrikātos, konservos un pat ievārījumos.

Šeit jāapvienojas Veselības aizsardzības ministrijai, Pārtikas un veterinārajam dienestiem (PVD).

Ja GERS un citas cilvēku polineiropātijas saslimšanas gadījumi pēdējo desmit gadu laikā ir palielinājušies, tad ir vairāk kā skaidrs, ka vaina ir jāmeklē konservantu un garšas pastiprinātāju lietošanā pārtikas produktos. Te darbs ir Valsts statistikas dienestam. Ir pienācis laiks visiem sākt strādāt pastiprinātā darba režīmā.

Tieši tāpēc Latvijas valdībai ir steidzīgi jāatrod līdzekļi, lai šo "suņu sāgu" atrisinātu."

Hamina, 2016. gada 12. jūlijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!