Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) varētu nebūt vienkārši atrast atbilstoši kvalificētus darbiniekus atbrīvoto personu vietā, sacīja bijušais KNAB vadītājs, Saeimas Korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs (V).

Vaicāts, vai līdz ar vairāku KNAB darbinieku atbrīvošanu no amata nebūs apgrūtināts iestādes darbs - korupcijas apkarošana -, viņš norādīja, ka to ir grūti pateikt, jo nav zināma šo darbinieku pašreizējā slodze. Ņemot vērā, ka operatīvās izstrādes un izmeklēšanas nodaļas vadības līdzšinējiem amatiem ir noteiktas stingrākas prasības, tad "interesanti", vai izdosies atrast kompetentus cilvēkus, kuri atbildīs darba KNAB kritērijiem.

Varētu nebūt vienkārši atrast nepieciešamajām kompetencēm atbilstošus KNAB darbiniekus, jo viņiem noteiktas stingrākas prasības, pauda Loskutovs. Viņš norādīja, ka potenciālajiem darbiniekiem jābūt attiecīgajai izglītībai, nepieciešamajai kompetencei un jāatbilst pielaides valsts noslēpumam saņemšanas prasībām. Lai atrastu darbiniekus, iestādei būtu jāizsludina konkurss, piebilda bijušais KNAB vadītājs.

Politiķis pozitīvi novērtēja, ka reorganizācijas rezultātā izveidota Informācijas analīzes nodaļa, kas ir nepieciešama KNAB darbā.

Jau ziņots, ka KNAB, veicot strukturālas izmaiņas, likvidēta Darbības nodrošinājuma nodaļa un vairākas amata vietas un tā vietā izveidota Informācijas analīzes nodaļu. KNAB skaidroja, ka reorganizācijas mērķis esot iestādes struktūras optimizēšana un funkciju efektivitātes palielināšana.

Izmaiņas kritizēja KNAB arodbiedrība, kas pauda pārliecību, ka to mērķis ir atbrīvoties no netīkamiem darbiniekiem.

Pēc strukturālo izmaiņu izziņošanas sekoja arī vairāku darbinieku atlaišana. Jūlija pirmajā nedēļā KNAB priekšnieks paziņoja, ka no amata tiek atbrīvota ilggadējā darbiniece Juta Strīķe. Šis bija ceturtais rīkojums par viņas atbrīvošanu no amata pēdējo gadu laikā.

Savukārt nedēļu vēlāk tapa zināms, ka no amata tiks atbrīvots arī Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, viņa vietnieks Mārtiņš Lode un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore. Tāpat amatu varētu zaudēt KNAB Juridiskās nodaļas galvenā speciāliste Inguna Biseniece, vēstīja LNT. Streļčenoka rīkojumā par atbrīvošanu apgalvots, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB.

Kopumā pēdējo trīs gadu laikā no darba atbrīvotas vai pašas aizgājušas astoņas KNAB amatpersonas, kuras ir kritizējušas Streļčenoka darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!