Foto: Shutterstock

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad pirmajā pusgadā kopumā pārbaudījis 400 objektu, tostarp sešos gadījumos nolemts objektu pilnīgi vai daļēji slēgt, pavēstīja biroja sabiedrisko attiecību konsultante Ieva Balode.

No pārbaudītajiem objektiem 57% jeb 228 objektu stāvoklis atzīts par teicamu vai labu, savukārt 43% nav droši ekspluatācijā - atbilstoši pērn izvirzītajiem kritērijiem 2016.gada pirmajā pusgadā 40% no pārbaudītajiem objektiem ir sliktā stāvoklī, savukārt 3% bīstamā stāvoklī. Joprojām galvenais riska faktors ēkām ir mehāniskā stiprība (68%), vides pieejamība (30%) un patvaļīga būvniecība (19%).

Tāpat Balode informēja, ka 84% gadījumu jeb 336 objektos pārbaudes tika veiktas pirmo reizi, 11% - atkārtoti, bet 5% – ārpuskārtas.

"Šajā pusgadā pārbaudes turpinājām objektos, kas atbilst pērn identificēto būtiskāko problēmu kritērijiem – vecums, īpašnieks, lietošanas funkcija. Šādi varējām precīzāk definēt potenciāli nedrošo ēku profilus, kam šogad pievērst pastiprinātu uzmanību. Kā iepriekš prognozēts – nedrošo objektu īpatsvars ir pieaudzis. Salīdzinājumā ar pērno gadu – par vairāk nekā 30%. Arī nākamajā pusgadā turpināsim pārbaudes atbilstoši šiem kritērijiem," sacīja BVKB vadītājs Pēteris Druķis.

Tāpat BVKB norādīja, ka šogad pirmajā pusgadā birojs ekspluatācijā pieņēmis 27 sabiedriski nozīmīgas būves, no tām deviņas ir jaunbūves, savukārt 18 – pārbūves.

BVKB arī atzīmēja, ka pirmā pusgada laikā saņemti vairāk nekā 100 pieteikumu būvekspertu sertifikācijai un 82 ļauts kārtot eksāmenu. No tiem biroja sertifikātus ieguvuši 66 speciālisti, no kuriem 58 saņēmuši sertifikātus saistībā ar būvprojektu ekspertīzēm.

BVKB darbu sāka 2014. gada 1. oktobrī līdz ar jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!