Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsācis kārtējo nodokļu nemaksātāju ķeršanas akciju, šoreiz tā vērsta cīņai ar tiem, kuri pa kluso izīrē sev piederošus nekustamos īpašumus, bet nodokli par ieņēmumiem nemaksā, portālam "rus.delfi.lv" klāsta lasītājs Maksims.

To nekustamo īpašumu saimnieki, kuros nav deklarēts neviens iedzīvotājs, no Valsts ieņēmuma dienesta saņēmuši vēstuli ar aicinājumu reģistrēt saimniecisko darbību vai arī paskaidrot, kāpēc viņi to nedara, kā arī skaidrot, kādā veidā viņi izmanto tukšās dzīvojamās platības.

Par atteikšanos sadarboties VID piedraud ar administratīvām sankcijām.

Maksims godīgi atzīstas, ka Rīgā izīrē dzīvokli, par ko nemaksā nodokļus. "Es par to esmu dzirdējis, taču, godīgi sakot, neesmu iedziļinājies, man žēl naudas," viņš saka. Taču vērīgais VID identificējis Maksimu kā likumpārkāpēju un nosūtījis viņam vēstuli.

Negaidīta vēstule no VID: mēnesis, lai atbildētu, vai arī būs sankcijas

Foto: F64

"VID, pildot normatīvajos aktos paredzēto uzdevumu nodrošināt nodokļu ieņēmumus un nodokļu maksātāju reģistrēšanu, aicina jūs reģistrēt savu saimniecisko darbību," rakstīts VID Maksimam sūtītajā vēstulē.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, jums (vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā adrese) pieder dzīvoklis Rīgā, kurā nav reģistrējusies neviena persona. Saistībā ar šo, iespējams, ka jūs īstenojat nereģistrētu saimniecisko darbību un saņemat ienākumus, izīrējot savu nekustamo īpašumu," teikts vēstulē.

Līdzīgas "laimes vēstules" tajā pašā laika periodā saņēmuši arī citi Maksimam pazīstami rīdzinieki. Viņaprāt, sācies reids, brīdina lasītājs. Maksims izsaka minējumu, ka šāda akcija noteikti palielinās dzīvokļu īres cenas, kuras jau tagad par zemām saukt grūti.

Tālāk vēstulē VID uzskaita kritērijus, pēc kuriem identificē saimniecisku darbību. Tāpat piedāvāti veidi, kā legalizēt dzīvokļa izīrēšanu, ja ienākumi par tā izīrēšanu ir mazāki par 14 229 eiro gadā.

"Lai to izdarītu, uz VID jāatnes parakstīts īres līgums un valstij katru mēnesi jāmaksā 10% no summas, kuru man samaksās dzīvokļa īrnieks," stāsta Maksims. Aprunājoties ar VID konsultantu telefoniski, viņam arī skaidrots, ka, ja dzīvokļa īrnieks naudu īpašniekam skaita par komunālajiem izdevumiem, tad arī no šīs summas 10% jāatmaksā valstij gluži kā no ienākumiem.

"Tas ir pavisam dīvaini: kas gan tie par ienākumiem, ja to naudu es atdošu tam pašam "Rīgas ūdenim", "Rīgas siltumam" un tamlīdzīgām iestādēm," nesaprot Maksims.

Saskaņā ar vīrieša stāstīto, atsevišķi vēstulē arī norādīts, ka īres maksai ir jābūt "godīgai samaksai par lietas izmantošanu".

"Tas arī nav īsti skaidrs. Ja, piemēram, ierēdņiem šķitīs, ka es savu dzīvokli izīrēju pārāk dārgi vai pārāk lēti, tad viņi man atkal rakstīs vēstuli?" vaicā rīdzinieks.

Maksimam dots viens mēnesis, lai reģistrētu saimniecisko darbību vai arī sniegtu paskaidrojumus, ka viņš tādu neveic. Pretējā gadījumā draudēts ar administratīvo atbildību par izvairīšanos no sadarbības ar amatpersonām, kuras nodarbojas ar nodokļu administrēšanu.

"Un tas viss notiek pēc tam, kad Rīgas dome jau ir ieviesusi to, ka lielāku nekustamā īpašuma nodokļa likmi maksā par dzīvokļiem, kuros neviens nav deklarējies," neizpratnē ir Maksims.

Lasītājs: kā viņi uzzināja, ka es izīrēju dzīvokli?

Foto: morgueFile

VID skaidro, ka darbs pie nodokļu nemaksātāju – dzīvokļu īpašnieku identificēšanas VID norit vairākās frontēs vienlaikus.

Pirmkārt, uzrauga medijus, kuros publicē sludinājumus par nekustamā īpašuma izīrēšanu, kas vienlaikus ir netieša saimnieciskās darbības reklāma.

Otrkārt, VID analizē savā rīcībā esošo informāciju par konkrētu cilvēku ienākumiem un izdevumiem un tādā veidā uzreiz redz nesakritību.

Tāpat VID rīcībā ir informācija par konkrētam cilvēkam piederošiem nekustamajiem īpašumiem. Ja rodas aizdomas, ka īpašnieks izīrē savu nekustamo īpašumu un gūst ienākumus, tad viņam lūdz godīgi atzīties faktā par saimnieciskas darbības veikšanu vai arī pierādīt, ka tādu neveic.

Vēl mēdz būt arī tā, ka informāciju VID darbiniekiem sniedz trešās personas.

VID darbības diapazons: no brīdinājuma līdz tiesu izpildītājam

Foto: F64

Pieejamo informāciju VID analizē, izvērtē un salīdzina. Ja fiziskās personas darbības atbilst vismaz vienam no kritērijiem, kas minēti likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11. pantā, tad fiziskās personas darbības kvalificējamas kā saimnieciskā darbība.

Sākotnēji VID nesoda pārkāpējus, bet veic preventīvus pasākumus. Precīzāk, sūta paziņojumus par nepieciešamību reģistrēt savu saimniecisko darbību.

Kad vēstulē norādītais laiks ir beidzies, ierēdņi pārbauda, vai klients uz aicinājumu ir atsaucies un reģistrējis savu darbību vai paskaidrojis, kāpēc to nedara. Ja klients neatsaucas, tad par atteikšanos sadarboties var piemērot sodu līdz 700 eiro sodu (Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159. pants).

Ja cilvēks nereģistrē, bet veic saimniecisko darbību, tad saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 165. pantu, par nodokļu maksātāja reģistrēšanas kārtības neievērošanu viņu var sodīt ar naudas sodu no 220 līdz 350 eiro.

Ja pēc preventīvajiem pasākumiem un soda naudas izrakstīšanas, VID nodokļus tā arī nesaņem, tad sākas kontrolpasākumi, proti, pārbauda to, cik patiesi ir klienta dati, veic nodokļu auditu un budžetā ieplāno papildu maksājumus. Tomēr, ja nodokļu maksātājs laikus neveic budžeta maksājumus, tad VID ir tiesības parādu nodot tiesu izpildītājam.

2016. gadā fiziskām personām izsūtītas 4857 tādas pašas vēstules, kādu saņēmis Maksims. Atsaucoties brīdinājumam, 1209 personas reģistrēja savu saimniecisko darbību, bet 2954 uzrakstīja paskaidrojumu, kāpēc viņi to nedara. 11 mēnešu laikā sodītas 18 personas, kopā piemērojot naudas sodu 2681 eiro apmērā. Trīs lietvedības ir pārtrauktas, bet piecos gadījumos izteikts mutisks aizrādījums.

Trīs nodokļu režīmi tiem, kuri izīrē īpašumus

Foto: F64

Dzīvokļa izīrētājs var izvēlēties vienu no trim nodokļu režīmiem.

Pirmais ir tāds, ka klients reģistrē savu saimniecisko darbību un maksā ienākuma nodokli 23% apmērā no ienākumiem, kurus nosaka, aprēķinot atšķirību starp ienākumiem un izdevumiem. Šajā gadījumā kā izdevumus var uzrādīt tēriņus par remontu, mēbeļu pirkšanu un līdzīgas darbības.

Otrs režīms: gadījumā, ja izdevumu saimnieciskās darbības laikā nav vai arī tie ir nebūtiski, tad var izvēlēties vienkāršotu nodokļu maksāšanu. Saimniecisko darbību reģistrēt nav nepieciešams, bet nodokļa likme ir tikai 10% no ienākumiem. Tādā gadījumā, aprēķinot nodokli, nevarēs pieskaitīt izdevumus par saimniecisko darbību (izņemot nodokli par nekustamo īpašumu). Šāda nodokļu režīma gadījumā klientam piecu darba dienu laikā pēc līguma ar īrnieku parakstīšanas par to jāinformē VID. To var izdarīt klientu apkalpošanas centrā vai arī elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS).

Trešais nodokļu režīms paredz iespēju reģistrēt saimniecisko darbību un maksāt mikrouzņēmumu nodokli 9% apmērā. Jāņem vērā izmaiņas, kas paredz, ka minimālā nodokļu likme par mikrouzņēmējdarbību ir 5%, bet vienlaikus ir jāveic minimālas sociālās iemaksas.

Ja plānojat mainīt nodokļu maksāšanas režīmu, tad iesniegums par to VID jāuzraksta līdz 15. decembrim.

Vai draugiem bez maksas var izīrēt dzīvokli?

Foto: F64

VID skaidro, ka gadījumā, ja cilvēks kādu laiku ir pa kluso izīrējis dzīvokli, bet par savu saimniecisko darbību nav maksājis nodokļus, tad, reģistrējoties VID un sākot maksāt nodokli, viņiem tas nebūs jādara ar atpakaļejošu datumu.

"Ja dzīvokļa īrnieks vēlas pārliecināties par to, ka dzīvokļa izīrētājs maksā nodokļus, viņš var vaicāt, lai izīrētājs līgumā līdzās rekvizītiem norāda savu nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru. VID datu bāzē, ierakstot vārdu, uzvārdu un reģistrācijas numuru, var iegūt pieejamo informāciju," skaidro VID.

Vaicāts par normu, ka izīrētājam nekustamais īpašums jāizīrē par godīgu cenu, VID norāda, ka galvenais lēmējs tomēr ir nekustamā īpašuma īpašnieks. Savukārt, izīrējot dzīvokli tikai ar nosacījumu, ka nomaksā komunālos maksājumus, tā nav saimnieciska darbība un nodoklis nav jāmaksā. Tiesa gan, kolīdz dzīvokļa īpašnieka kontā tiek pārskaitīta nauda par komunālajiem tēriņiem, darījumu vērtē kā saimniecisku darbību un no saņemtās summas 10% jāsamaksā valstij. "Ja maksājumus apmaksā pats dzīvokļa īrnieks, tad saimniekam nekādu ienākumu nav un nodoklis viņam nav jāmaksā," paskaidro VID.

Uz jautājumu, vai VID nav paredzējis, ka, rakstot iedzīvotājiem aicinājumus legalizēt dzīvokļu izīrēšanu, netieši veicinās dzīvokļu īres cenas kāpumu, dienests atbild noraidoši. Dienestā skaidro, ka dzīvokļu īres cenu nosaka dažādi faktori, tostarp pieprasījums, kā arī valsts ekonomiskā situācija kopumā. "Prasība maksāt ienākuma nodokli ierakstīta likumā par "Par nodokļiem un nodevām". Princips ir šāds: saimnieciskā darbība – tā ir jebkura regulāra darbība, kas vērsta uz peļņas gūšanu," informē VID.

VID akcentē, ka jau daudzu gadu garumā iedzīvotājus aicina izvērtēt, vai neveic saimnieciskas darbības. Tāpēc vēstuļu sūtīšana dzīvokļu īpašniekiem nav kampaņa. VID vēstuļu saturs rakstīts atbilstoši valsts struktūrvienību stilam, uzskaitot dažādus likuma punktus, kas attiecas uz konkrēto tēmu. "Mēs aicinām nebaidīties, bet vērsties pie VID ar jautājumiem," pauž VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!