Foto: Privātais arhīvs
Valsts solījumi Baibai Baronei likuši cerēt un gaidīt apmaksātu aknu transplantāciju, tomēr tie nav izpildīti un likuši ticēt un zaudēt ārstēšanai svarīgo laiku, tāpēc viņas ģimene apsver iespēju nolīgt advokātu un tiesāties ar valsti, Latvijas Televīzijas raidījumā "Točki nad i" sacīja Barones māsa Ieva Bērziņa.

"Manuprāt, visu vajadzēja darīt citādi. Baiba slimnīcā nogulēja gadu, gadu viņai nevarēja uzstādīt diagnozi. Daudz ko varēja darīt ātrāk," sacīja Bērziņa.

"Ja mēs būtu zinājuši, ka viss būs tā, kā tagad, mēs nebūtu gaidījuši (..) Rīkotos citādi," viņa atzīst.

Viņa raidījumā arī atzina, ka ģimenei bijusi doma nolīgt advokātu un gūt skaidrību šajā situācijā. Tāda iecere esot arī šobrīd.

"Tas, kas bija nepareizi, to jau visi zina – visu laiku atcelt operāciju (..) Tās ir spēles. Tas taču ir dzīvs cilvēks. Tu nevari viņam teikt, pēc mēneša mēs tevi operēsim, pēc tam teikt, ka vēl pēc mēneša. Labāk tad uzreiz pateikt, ka naudas nav un nebūs, mēs jums nepalīdzēsim. Tad mēs rīkotos paši, kā to arī darījām, taču vēlāk. Viss," sacīja Bērziņa.

Gaidot donoru, slimnīcā Baiba bija divus mēnešus. Šī gada sākumā viņai pateica, ka nepieciešams donors. Vispirms tika teikts, ka donora orgāns varētu būt vasarā un pēc iespējas ilgāk Baibai būtu jādzīvo pašai ar savām aknām. Bet pēc tam ministrija, ar kuru ģimene sarakstījusies, viedokli mainījusi, sakot, ka donora Baibai tomēr nebūs. Arī Baibas veselības stāvoklis bija strauji mainījies.

"Cilvēki nesapratīs, kāpēc mēs tā cīnījāmies, kamēr tas nav skāris viņus," sacīja Bērziņa,

Viņa arī atminējās, ka bijušas ļoti nepatīkamas sajūtas, lasot komentārus internetā, kuros, piemēram, rakstīts, ka, gaidot orgāna donoru, Baibas ģimene gaida, ka kāds nomirs.

Jau vēstīts, ka Baiba Barone, kam līdzcilvēki saziedoja līdzekļus aknu transplantācijai Tartu slimnīcā pēc operācijas aizgāja mūžībā.

Baibai Baronei bija nepieciešama aknu transplantācija retas slimības – Budd-Chiari sindroma – dēļ. Tā kā valsts šo operāciju neapmaksāja, tad meitenes ģimenei nācās lūgt līdzcilvēku palīdzību, gan operācijas veikšanai, gan rēķina par uzturēšanos slimnīcā apmaksai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!