Foto: LETA

Piektdien veselības ministre Anda Čakša no amata uz pārbaudes laiku atstādināja Valsts asinsdonoru centra (VADC) direktori Ivetu Ozoliņu, portālu "Delfi" informēja VADC pārstāve Zane Mousavi.

Disciplinārlieta pret VADC direktori Ivetu Ozoliņu ierosināta par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu, skaidroja VADC pārstāve, nekonkretizējot informāciju.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders pavēstīja, ka disciplinārlietas izmeklēšanas laikā paredzēts pārbaudīt VADC atbildīgo darbinieku rīcību pēc pozitīvo analīžu rezultātu uz C hepatīta vīrusu infekcijas donoru asinīs konstatēšanu un ministrijas doto uzdevumu izpildi attiecībā uz nepieciešamo pasākumu īstenošanu, lai apzinātu pacientus, kuri varētu būt saņēmuši iespējami inficētus asins komponentus, un nodrošinātu viņiem nepieciešamos medicīniskos pasākumus.

"LNT Ziņām" Čakša piektdien norādīja, ka pārkāpumi attiecībā uz kvalitatīvu asiņu sagatavošanu konstatēti jau iepriekš, bet nekas nav darīts, lai situāciju vērstu par labu.

"Pašlaik disciplinārlieta un izmeklēšana ir par to, lai nepieļautu, ka situācija var atkārtoties un ka pacientiem varētu rasties bažas, ka asinis, kas viņiem tiek pārlietas, nav tīras vai ir inficētas. Tas ir būtiski no sabiedrības drošības viedokļa," skaidroja Čakša.

Viņa teica - jāsaprot, kā var rasties nobīdes no kvalitātes prasībām.

"Arī iepriekšējā periodā ir bijuši pārkāpumi attiecībā uz kvalitāti, tāpēc ir būtiski izmeklēt," piebilda Čakša. Viņa gan norāda: nevienu par vainīgu nevar saukt, kamēr situācija nav noskaidrota.

Kā ziņots, VADC konstatētas ar C hepatītu inficētas donora asinis. Un teju 200 šo inficēto asiņu komponentes tikušas nogādātas 28 Latvijas slimnīcām. Pagaidām gan nav ziņu, ka kāds no pacientiem, kuriem asinis pārlietas, ir inficējies. Tomēr visi pacienti vēl nav apzināti un arī nav noskaidrots viss šo asins materiālu izlietojums.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai jāiesniedz atzinums veselības ministrei līdz 2017. gada 16. janvārim.

Jau rakstīts, ka pērn, iegādājoties jaunu mūsdienīgāku antivielu testēšanas sistēmu, VADC atklājis, ka vecā iekārta palaidusi garām vāji pozitīvus rezultātus uz vīrushepatītu C, proti, uzrādīja tos kā negatīvus un asinis nosūtītas pārliešanai pacientiem. Pēc tam VADC slimnīcām nosūtīja 195 brīdinājuma vēstules, ka viņu pacientiem, iespējams, var būt pārlietas ar C hepatītu potenciāli inficēta donora asinis.

Tas, ka kāds no donoriem ir potenciāli inficēts ar C hepatītu, atklājies, atkārtoti testējot vecos rezultātus personai. VADC paraugus uzglabā trīs gadus, lai nepieciešamības gadījumā tos būtu iespējams pārtestēt.

VADC gan kliedē bažas par to, ka joprojām pacientiem varētu pārliet asinis, kas ir potenciāli inficētas ar vīrushepatītu C.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!