Foto: LETA

Aizsardzības ministrija (AM) un ASV Aizsardzības departaments izstrādājuši starptautisku līgumu, kura noslēgšana atvieglos ne tikai Latvijas uzņēmumu dalību ASV puses organizētajos iepirkumos, bet nodrošinās vienādas iespējas abu valstu uzņēmējiem piedalīties otras valsts iepirkumu procedūrās, liecina izskatīšanai valdībā iesniegtais noteikumu projekts.

Ministrijā informē, ka ASV normatīvie akti paredz, ka valdībai iepirkumos priekšroka jādod ASV uzņēmumu ražotajai produkcijai. Latvijas uzņēmumu dalība ASV iepirkumos ir ierobežota, kavējot Latvijas kā Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts apņemšanos nodrošināt atsevišķu aizsardzības principu izpildi. Ministrijā skaidro, ka pašreizējās situācijas mainīšanai nepieciešama divpusēja Latvijas un ASV valdību līguma par iepirkumiem aizsardzības vajadzībām noslēgšana.

Līdz ar to AM ar ASV Aizsardzības departamentu izstrādājuši starptautisku līguma par iepirkumiem aizsardzības vajadzībām projektu. Plānots, ka līguma noslēgšana atvieglos Latvijas uzņēmumu dalību ASV organizētajos iepirkumos un nodrošinās vienādas iespējas abu valstu uzņēmējiem piedalīties otras valsts iepirkumos. Līguma noslēgšana veicinās Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstu vairākkārt pausto apņemšanos nodrošināt aizsardzības spēju savietojamības, savstarpējās aizstājamības un koplietojamības principu ievērošanu, Latvijas drošības un aizsardzības industrijas rūpnieciskās bāzes attīstību, kā arī standartizācijas militārajā jomā nodrošināšanu abu valstu kā organizācijas dalībvalstu starpā.

Līgums nosaka procedūras savstarpēju iepirkumu realizācijai. Ministrijā norāda, ka tas neattiecas uz būvniecību un būvmateriāliem, kas piegādāti saskaņā ar būvlīgumiem.

Tādu pašu līgumu ASV pērn 23. septembrī parakstījusi arī Igauniju. Abu valstu līguma teksts ir identisks parakstāmajam Latvijas un ASV valdību līgumam. Līgums tiek noslēgts angļu valodā. Tam pievienots tulkojums latviešu valodā.

Līgums neparedz no spēkā esošajiem nacionālajiem tiesību aktiem iepirkumu jomā atšķirīgu regulējumu.

Līgums stāsies spēkā, kad to parakstījušas abas puses, un būs spēkā piecus gadus. Pēc tam tas tiks automātiski pagarināts uz nākamajiem pieciem gadiem, ja vien kāda no pusēm to neizbeigs.

Par līguma izbeigšanu jāpaziņo sešus mēnešus iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!