Foto: AFP/Scanpix
Valsts meža dienests 2016./2017. gada medību sezonā palielina pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu par 50 dzīvniekiem, informē dienestā.

Nomedījamo dzīvnieku kvota palielināta sakarā ar vilku populācijas labvēlīgo stāvokli, pamatojoties uz vilku aizsardzības plānu, kā arī izvērtējot līdz šim nomedīto vilku ietekmi uz populācijas atjaunošanos un zaudējumu risku, ko plēsēju liela koncentrācija un uzvedības izmaiņas rada lauksaimniecībai.

Līdz ar to šajā medību sezonā kopējais pieļaujamais vilku nomedīšanas skaits ir 300 dzīvnieku. Vilkus drīkst medīt no 15. jūlija līdz noteiktā nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk par 31. martu.

Valsts meža dienests katru gadu nosaka limitēto medījamo sugu dzīvnieku pieļaujamo nomedīšanas apjomu medību platībās. Tas tiek darīts ar tādu aprēķinu, lai tiktu nodrošināta limitēto medījamo dzīvnieku sugu populācijas genofonda saglabāšana un lai ierobežotu limitēto medījamo dzīvnieku radītos postījumus lauksaimniecībā un mežsaimniecībā.

Šis lielākais pieļaujamais nomedījamo dzīvnieku skaits tiek noteikts pamatojoties uz medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanas datiem. Iepriekšējā medību sezonā tika nomedīti 275 vilki, bet 2014/15. gada sezonā nomedīti 267 vilki.

Vairākas Latvijā medījamo lielo plēsēju sugas, kuru medīšanas intensitāte un vietējie vides apstākļi pilnībā nodrošina populāciju atjaunošanos vai pat pieaugumu, Eiropas valstu vai globālā mērogā ir apdraudētas un tādēļ iekļautas aizsargājamo sugu sarakstos.

Dienestā skaidro, ka šo sugu aizsardzību nosaka Latvijā ratificētas starptautiskās konvencijas un Eiropas Savienības valstu likumdošana. Taču minētie starptautiskie dokumenti pieļauj ar vietējiem apstākļiem saistītas atkāpes no vispārējām prasībām, ja vien vietējo specifiku pamato ar konkrētiem regulāri ievāktiem datiem. Monitoringa mērķis ir sistemātiski iegūt datus par starptautiski apdraudētu, bet lokāli plaši izplatītu sugu populāciju stāvokli saistībā ar pieļaujamām izmantošanas normām un noteikt, vai populācijas sekmīgi atjaunojas pie dotās medību slodzes. Lai vilkiem un arī lūšiem noteiktu pieļaujamo nomedīšanas apjomu konkrētajā medību sezonā, tiek izmantoti monitoringa dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!