Foto: AFP/Scanpix

Rīgas Dzemdību nama jautājumā risinājums ir jāmeklē valstij un pašvaldībai, turklāt tieši pašvaldībai būtu jāsedz daļa saimniecisko izdevumu, trešdien LNT raidījumā “900 sekundes” teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tad būtu darāms, lai varētu palielināt algas mediķiem, kas strādā Dzemdību namā.

Kučinskis sacīja, ka Rīgas Dzemdību nams ir pašvaldības kapitālsabiedrība, tāpēc ir jāvērtē situācija, kāpēc no valsts šogad piešķirtajiem papildus 50 eiro par katrām dzemdībām nav palielinātas algas mediķiem. "Acīmredzot tā nauda ir aizgājusi citiem mērķiem," pieļāva Kučinskis.

Kučinskis arī atzina, ka papildus naudu budžetā nav iespējams atrast, lai gan finansējums veselības jomā šogad palielināts.

Jau ziņots, ka Rīgas Dzemdību nama darbinieki draud samazināt dežūru skaitu, tai skaitā brīvdienās un svētku dienās, kā arī apsvērt darba attiecību pārtraukšanu, ja nekavējoties netiks risināts jautājums par viņu darba samaksu.

Neraugoties uz dzemdību tarifa palielināšanu par 50 eiro, Rīgas Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu stundas tarifa likme šogad pieaugs tikai par 15 centiem, sacīja Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dagnija Vilnīte.

Taujāta par Dzemdību nama darbinieku vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai, Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) un Dzemdību nama valdei saistībā ar darbinieku neapmierinātību ar atalgojumu, Vilnīte skaidroja, ka šāda situācija izveidojusies, jo veselības aprūpes sistēmai kā tādai jau ilgstoši ir nepietiekams finansējums. Esošie tarifi tiek pārskatīti tikai minimālā apmērā, neņemot vērā faktiskās izmaksas un nepieciešamo darba samaksas lielumu, norādīja iestādes vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!