Foto: LETA
Nepilnu mēnesi pēc Mārtiņa Grestes (V), kurš pirms nepilnām divām nedēļām negaidīti nāca klajā ar kritiku par beidzot noslēgtā pasažieru vilcienu iegādes konkursa norisi, stāšanās amatā par AS ''Pasažieru vilciens'' (PV) valdes locekli par viņa privātuzņēmuma līzingā iegādāto automašīnu ''Mercedes-Benz'' maksājumus sācis veikt PV, raksta portāls ''Pietiek.com''.

19.augustā, kad PV konkurss jau bija noslēdzis, Greste, kurš par to nebija izteicies pusotra gada laikā, kopš konkurss tika izsludināts 2009.gada decembrī, pēkšņi nāca klajā ar virkni negaidītu apgalvojumu.

Cita starpā viņš paziņoja, ka konkurss pēc būtības vispār neesot noticis un tāpēc šis iepirkums vienkārši esot jāizbeidz, jo tā rezultātā Latvija tikšot pie ''dārgiem, pasažieriem neērtiem un neekonomiskiem vilcieniem, kas pat nebūs ražoti Latvijā''.

Taču izrādās, ka Grestem, kurš tiek uzskatīts par vienu no ''Vienotības" slēpto finanšu plūsmu pārzinātājiem, paša līdzšinējā darbā PV ir bijušas citas prioritātes, - to rāda kāds ''Pietiek.com'' rīcībā nonācis dokuments, ko 2009.gada 3.septembrī parakstījis PV valdes priekšsēdētājs Andulis Židkovs.

Saskaņā ar šo vienošanos ''par saistību pārņemšanu un līzinga veida maiņu" PV no mazpazīstamās SIA ''GSM Birojs'' pārņēmis visas tās saistības pret līzinga uzņēmumu ''DnB Nord Līzings'' sakarā ar automašīnas ''Mercedes-Benz S320'' finanšu līzingu.

Līdz ar to valsts uzņēmums PV uzņēmies turpmāk privātās kompānijas vietā veikt līzinga maksājumus par tās līzingā ņemtu automašīnu, kuras atlikusī vērtība bijusi vairāk nekā 22 000 eiro (15 400 latu).

Savukārt, kā rāda ''Lursoft'' datu bāze, ''GSM Birojā'' jau kopš tā dibināšanas 2007.gadā puse kapitāldaļu pieder pašam Grestem, bet otra puse – uzņēmuma valdes loceklei, 1960.gadā dzimušajai Silvijai Grestei (Grestes amatpersonas deklarācijā Silvija Greste uzrādīta kā viņa dzīvesbiedre).

Tas nozīmē – jau nepilnu mēnesi pēc Grestes stāšanās PV valdes locekļa postenī šis valsts uzņēmums sācis maksāt par sava jaunā valdes locekļa privātfirmas līzingā iegādāto "Mercedes-Benz'' automašīnu. Precīza summa, ko katru mēnesī par Grestes firmas līzingā ņemto automašīnu maksājis valsts uzņēmums, nav zināma.

Savukārt pats Greste ''Pietiek.com'' apgalvoja, ka viņam šādi labumi vienkārši pienākušies un nekā slikta tur neesot: ''Man kā valdes loceklim pienākas mašīna. Bija vai nu jāpērk jauna vai kādi citi varianti. Es piedāvāju šo variantu, kas ir daudz lētāks nekā tie varianti, kas ir ''Pasažieru vilcienam''.''

Kā rāda ''Lursoft'' datu bāze, Grestu ģimenes firma ''GSM Birojs'' pārcēlusi Grestes mersedesa līzingu uz valsts uzņēmuma pleciem, neuzskata par nepieciešamu publiskot savas darbības rezultātus: uzņēmumam nav reģistrēta ne 2009., ne 2010.gada pārskata iesniegšana.

''Mersedes-Benz'' līzings Grestem, spriežot pēc viņa amatpersonas deklarācijas, ir vēl papildus vērā ņemamajam atalgojumam ''Pasažieru vilcienā'', - vidēji 2686 latiem mēnesī.

Tiesa, kā rāda Grestes amatpersonas deklarācija, pat tad, ja viņš parādu kārtošanai atdotu visus savus oficiālos ienākumus, no tiem viņš atbrīvotos aptuveni 13 gadu laikā, jo Grestes deklarētās parādsaistības ir vairāk nekā 410 000 latu, bet nekādas citas oficiālas uzņēmējdarbības nav. Tiesa, nezināmām personām Greste aizdevis 290 000 latu, līdz ar ko viņa kopējā bilance ir tikai mīnus 120 000 latu.

"Vienotības" Ētikas komisijas vadītāja Ina Druviete sākotnēji aģentūrai LETA nevarēja sniegt vērtējumu par Grestes rīcību, taču pēc raksta izlasīšanas portālā atzina, ka, viņasprāt, šoreiz ir nopietns pamats runāt par ētiskas dabas pārkāpumu, it īpaši tāpēc, ka runa ir par ''Vienotības'' biedru, bet ''Vienotība'' līdz šim ir iestājusies pret savējo ''bīdīšanu'' valsts uzņēmumu valdēs un padomēs.

''Ja arī tas nav likumpārkāpums, par ētisku Grestes rīcību nevar nosaukt, jo atalgojums šajā amatā ir pietiekami liels, lai varētu segt šādus maksājumus,'' teica Druviete.

Druviete gan atzina, ka tas ir viņas personīgais viedoklis, taču tuvākajā laikā viņa rosinās šo jautājumu izskatīt arī ''Vienotības'' Ētikas komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!