Šo rakstu piedāvā hokeja lietpratējs Nauris Mackevics, kurš piedalās "Delfi" rīkotajā hokeja apskatnieku konkursā. Čempionāta laikā ar šī autora viedokļiem būs iespējams iepazīties regulāri.
Piektdien beidzot izdevās sagaidīt Latvijas izlases hokejistu pirmo uzvaru pasaules čempionātā, pie tam, izdevās to izcīnīt sagraujot Ukrainas izlasi ar 5:0.

Jāatzīst, ka Latvijas izlase dominēja visa mača garumā un rezultāts tikpat labi varēja būt arī 15:0, vai arī pat vēl lielāks. Kaut arī paša mača sākumā spēle ritēja ļoti mierīgi un miegaini, Latvijas izlase pat ar pusātrumu spēja veidot lieliskus momentus, ļoti aktīvi maču sāka Bērziņa maiņa un pēc Armanda ļoti labas piespēles Rēdlihs bija ļoti tuvu panākumam. Vēlāk bija vēl vairāki momenti, kurus neizdevās pārvērst vārtu guvumā līdz, beidzot, skaistākos izlases vārtus šajā čempionātā guva Mārtiņš Cipulis, kurš pēc lieliska metiena vārtu devītniekā atklāja rezultātu, Mārtiņam tie bija pirmie vārti čempionātā.

Ukrainas izlase daudz grēkoja ar pārkāpumiem un Latvijai bija daudzas iespējas spēlēt vairākumā, bet jāatzīst, ka vairākumā Latvijas izlase neko bīstamu neizveidoja un pat vairāk atmiņā palika Pujaca kļūdas vienkāršās piespēlēs, Macijevska metiens uz saviem vārtiem, kad acīgi nospēlēja Masaļskis un glāba komandu. Tomēr šīs kļūdas tā arī palika pēdējās nepatīkamās epizodes šajā spēlē.

Agris Saviels vairākumā iemeta ripu tukšos vārtos, Rēdlihs perioda beigās trāpīja pa vārtu pārliktni. Ejot pārtraukumā patīkams rezultāts 2-0. 1.perioda nepatīkamākā ziņa: aizsardzības balsta Arvīda Reķa savainojums, kas liedza viņam turpināt šo spēli.

Mača turpinājumā Latvijas izlases aizsargs Oļegs Sorokins guva vēl 2 vārtus, pirmos ar lielisku individuālo izrāvienu, otrus iemetot ripu tukšos vārtos vairākuma izspēlē, atmiņā palika arī daudzi citi neizmantoti momenti, Latvijas izlase ļoti daudz kombinēja, kas arī atspoguļojās daudzajos vārtu gūšanas momentos, pēdējo ripu Ukrainas vārtos ieraidīja Rēdlihs, kurš eleganti apslidoja apkārt vārtiem un ieraidīja ripu starp Ukrainas vārtsarga kājsargiem. Gala rezultāts vairāk nekā pārliecinošs 5-0.

Kaut arī rezultāts ļoti pārliecinošs, sniegums vēl pārliecinošāks, tomēr nedrīkst atslābināties un svētdienas rītā jāuzvar Austrijas izlase. Ja Latvijas izlase uzvarēs, tad vismaz 14.vieta jau būs nodrošināta, kas garantē vietas saglabāšanu A divīzijā.

Piektdienas mačā bija jūtams, ka Ukrainas izlasei būs ļoti grūti saglabāt vietu A divīzijā, jo tik nevarīgu vārtsargu sen nebiju redzējis. Ukrainas uzbrukumam būs jādemonstrē brīnumi, lai izcīnītu kādu uzvaru, tačupiektdienas spēlē kaut arī bija pāris bīstamu momentu, tomēr E.Masaļskis nospēlēja ļoti pārliecinoši. Ukrainas izlase kopumā spēlēja ļoti nesaliedēti un tās sniegumā nebija nekādas degsmes, kas arī palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt uzvaru.

Šajā mačā priecēja tas, ka Latvijas izlase mazākumā atkal spēlēja ļoti pārliecinoši un ļoti aktīvi neļaujot pretiniekiem izveidot praktiski nevienu bīstamu momentu. Ļoti labu maču aizvadīja Masaļskis, kurš vairākkārt glāba komandu un pelnīti tika atzīts par labāko spēlētāju komandā, jāuzslavē arī Edgars par to, ka viņš vairākkārt situācijās, kad viņš agrāk jau būtu nokritis uz ledus, tomēr izturēja un noturējās kājās neiekrītot uz pretinieku māņkustībām.

Visa izlase aizsardzībā turējās godam pateicoties ļoti aktīvai pretinieka segšanai. Spēlē labi iekļāvās arī Jānis Sprukts, kurš nebija tik ātrs, taču vairākkārt labi nospēlēja aizsardzībā un atdeva pāris labas piespēles. Ļoti kustīgs un neierasti ātrs bija arī Armands Bērziņš, ar agresīvu spēli izcēlās Macijevskis, pāris labus momentus izveidoja Panteļejevs, taču bieži pārturēja ripu, Daugaviņam šodien tomēr neizdevās iemest ripu vārtos situācijā,kad viņš jau noguldīja vārtsargu. Visi šīsdienas vārtu guvēji bija spēlētāji, kuri līdz šim vārtus čempionātā nebija guvuši. Pēc šīsdienas diviem gūtajiem vārtiem Oļegs Sorokins ar 6 rezultavitātes punktiem kļuvis par trešo rezultatīvāko aizsargu šajā čempionātā.

Lai mēs varētu līksmot arī svētdienas mačā, Latvijas izlasei būs jāparāda tikpat pārliecinošs sniegums kā šodien, jāuzlabo vairākuma realizācija un jācer, ka vārtos lielisks būs vārtsargs, jautājums par to, kurš tad stāvēs vārtos gan vēl paliek neatbildēts, tomēr ceram, ka visi jautājumi par vietas saglabāšanu A divīzijā tiks atrisināti jau svētdien uzvarot Austrijas izlasi, kas līdz šim ir spēlējusi krietni pārliecinošāk par Ukrainu. Turēsim īkšķus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!