Foto: F64

Neatbalstot nodokļu politikas reformu, partija "Vienotība" iezīmē savu atšķirīgo pozīciju koalīcijā, norādīja Latvijas Universitātes prorektors sociālo un tiesību zinātņu jomā Jānis Ikstens.

Ikstens skaidroja, ka partijām būtu jāspēj rast visai koalīcijai pieņemamu risinājumu pārmaiņu ieviešanai. Politologs uzsvēra, ka šajā gadījumā nav izslēgts, ka "Vienotības" iebildumi saistībā ar izstrādātajām reformas pamatnostādnēm varētu būt pamatoti.

Tāpat eksperts neizslēdza, ka ar šādu pozīciju "Vienotība" cenšas kādā veidā iezīmēt savu pozīciju koalīcijā, sevi nostādot "kā drusku atšķirīgu no pārējās koalīcijas", ko politiskais spēks darot jau no paša Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītās valdības sākuma.

Ikstens norādīja, ka iemesli šādam "Vienotības" lēmumam var balstīties kā reformas plāna izvērtējumā un bažās par reformas sekām, tā arī pašas partijas stratēģiskajā politiskajā darbībā.

Eksperts piekrita, ka, ja "Vienotība" spēs parādīt, ka tās iebildumi pret pašreizējo reformas variantu ir pamatoti, kā arī piedāvāt savas alternatīvas, tad šī situācija varētu stiprināt politiskā spēka pozīcijas, tostarp gaidāmo vēlēšanu kontekstā.

Reformas kontekstā Ikstens norādīja, ka patlaban ir virkne neatbildētu jautājumu, savukārt no "valdības un sociālo partneru puses paustais optimisms" esot pārspīlēts.

Kā ziņots, "Vienotība" neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes, kamēr tās nebūs kvalitatīvi izstrādātas. Kā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) paziņoja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa un partijas līderis Andris Piebalgs pauda, ka "Vienotība" atbalsta šo valdību, neskatoties uz šādu lēmumu, politiskais spēks atbalsts pašreizējo valdību.

Kučinskis norādīja, ka nodokļu reformas pamatnostādņu projekts no rītdienas valdības sēdes darba kārtības netiks izslēgts. Vienlaikus gan viņš atzina, ka tā pieņemšanai vajag koalīcijas atbalstu. Premjeram esot nepieciešama lielāka skaidrība par "Vienotības" pozīciju šajā jautājumā.

Iepriekš Kučinskis apgalvoja, ka, lai izvairītos no jautājuma aktualizēšanas par valdības stabilitāti, valdībā šonedēļ tiks pieņemta nodokļu politikas pamatnostādņu pakete, lai gan par atsevišķiem jautājumiem diskusijas noteikti turpināsies.

Šorīt uz Latvijas Televīzijas jautājumu, kas notiks, ja valdība nespēs vienoties par nodokļu reformas jautājumu un vai šim gadījumam ir arī plāns B, premjers atbildēja, ka tāda plāna noteikti nav. Tāpēc, lai neeskalētu jautājumu par valdības stabilitāti, pamatnostādņu pakete tiks pieņemta, vēl šorīt pauda valdības vadītājs.

"Politikā esmu pietiekami ilgi un zinu, kas notiek gadījumos, kad valdība nespēj vienoties jautājumos par nodokļiem un budžetu," piebilda Kučinskis, tomēr atkārtoti uzsvēra, ka šoreiz galvenais ir nodokļu reformas paketes apstiprināšana, bet neskaidros jautājumus varēs izdiskutēt pēc tam.

Jau ziņots, ka partija "Vienotība" šodien iztaujāja Kučinski par iecerēto nodokļu reformu, jo politiskajām spēkam par to bija vairāki neatbildēti jautājumi.

Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nodeva nodokļu reformas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam projektu. FM cerēja tās izskatīt un atbalstīt Ministru kabineta sēdē jau pagājušajā nedēļā, tomēr "Vienotības" dēļ šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz 3.maiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!