Foto: DELFI

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pozīciju streika un tā prasību kontekstā ietekmē atsevišķi cilvēki, uzskata veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka bijusi pārsteigta, saņemot ziņu no LĢĀA par atteikšanos parakstīt vienošanos. "Pirmais bija pārsteigums, ņemot vērā, ka tiešām vakardienas sarunas bija ļoti konstruktīvas un mēs vienojāmies par protokola punktiem," teica ministre.

Politiķe norādīja, ka asociācija savus iebildumus vēl nav iesniegusi, turklāt esot zināms, ka tos varētu gaidīt tikai pirmdien, 10. jūlijā. "Tad tālāk arī turpināsim sarunas par to, kas ir tajās prasībās un kā risināt situāciju," solīja Čakša.

Vērtējot to, kā mainījies asociācijas viedoklis, Čakša pieļāva, ka esot atsevišķi cilvēki, kas ietekmē LĢĀA pozīciju. "Manā skatījumā tā nav ārstu viedokļa maiņa, tur ir atsevišķi cilvēki, kas diktē savus noteikumus zināmā mērā. Es vairs nerunātu pat par ārstu pozīciju," teica Čakša.

Uz jautājumu, vai šie cilvēki, kas "diktē noteikumus", ir pašā organizācijā, Čakša atbildēja apstiprinoši. "Es nedomāju kaut kādus mistiskos ietekmētājus," teica ministre. Ņemot vērā, ka LĢĀA turpina uzstāt uz kapitācijas naudas palielinājumu, Čakša norādīja, ka tas esošajā situācijā neesot iespējams.

"Kapitācijas nauda ir svarīgs jautājums, jo pērn jau tika mainīts kapitācijas naudas aprēķins, kur jau kapitācijas izmaksas pievienotas reālajām izmaksām un kapitācijas atalgojums ir tikai daļa. Jāsaprot, ka situācijā, kad atalgojums visā sistēmā ir primārs un kad visā sistēmā ārstiem un māsām nepieciešams atalgojuma pieaugums, es kā ministre nevaru kādai ārsta sadaļai dot kušetēm un amortizācijai, ja visiem pārējiem trūkst algas. Mums proporcionāli jādod atalgojumiem. Pēc tam, kad finansējums būs adekvāts, varēs runāt arī par citām lietām. Mēs runājam solidāri attiecībā pret visiem veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem," teica ministre.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien pulksten 12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija (VM) piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!