Foto: F64

Ģimenes ārsti Latvijā turpina streikot otro nedēļu. Streiks turpināsies līdz brīdim, kamēr tiks atrasts kompromiss saistībā ar ārstu izvirzītajām prasībām, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Viena no šīm prasībām ir kapitācijas naudas palielinājums, kas "mums ir būtisks, lai mēs spētu nodrošināt palīdzību pacientiem," sacīja Veide, norādot, ka tad, ja šī daļa netiek palielināta, tad nav arī pašas prakses uzturēšanas.

Pēc viņas teiktā, pamatā kompromiss nav panākts tieši šajā jautājumā. Par pārējiem jautājumiem zināmas vienošanās ir panāktas, bet par atsevišķām atkāpēm ir iespējams runāt.

Streikot atteikušies ir divi ārsti, no kuriem viens nav LĢĀA biedrs, sacīja Veide, norādot, ka praktiski streikojošo ārstu skaits nedēļas laikā nav mainījies.

"Kolēģi ir gatavi iet līdz galam, cik vajadzēs. Tagad tomēr gaida, kāda būs premjera reakcija uz mūsu priekšlikumiem, un tad varbūt tiks domāts par citām streika formām," sacīja Veide.

Kā ziņots, Veselības ministrijas (VM) un ģimenes ārstu streika sarunās netika panākta vienošanās, tāpēc ģimenes ārsti nolēma sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Pagājušajā nedēļā streika komiteja saņēma un izskatīja Ministra prezidenta Māra Kučinska (ZZS) priekšlikumus. Tā kā vienošanās projektā nebija ietverti priekšlikumi par streika svarīgākajām prasībām, ģimenes ārsti pauda, ka neparakstīs piedāvāto vienošanos.

Savukārt Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) piektdien paziņoja, ka ir panākusi kompromisu ar Kučinski un Veselības ministriju (VM) par prasībām veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai. Oficiāli gan šī vienošanās varētu tikt apstiprināta pirmdien.

Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītāja Līga Kozlovska Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pirmdien sacīja, ka piektdienas vakarā panākts vienošanās gala variants, lai to parakstītu premjers, veselības ministre un asociācija.

"Mēs gaidām elektroniskus parakstus un apstiprinājumus par punktiem, kuru dēļ sācies streiks," sacīja Kozlovska.

Kozlovska nepiekrita, ka starp asociācijām – LLĢĀA un LĢĀA – būtu radušās domstarpības. Finansējuma palielinājums veselības aprūpei, ieskaitot primāro aprūpi bijusi galvenā lauku ģimenes ārstu asociācijas prasība un pamatvienošanās par to ar amatpersonām esot panākta.

Kozlovska atzīmēja, ka viņas vadītā asociācija LĢĀA iniciēto streiku tikai atbalstījusi, turklāt LĢĀA streika prasību bijis vairāk, nekā viņas vadītajai asociācijai.

Streika laikā ģimenes ārsti pārtrauc sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Streikā piedalās vairāk nekā 600 ģimenes ārsti.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla dēļ ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!