Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Konkurence fondēto pensiju pārvaldības tirgū pēc ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Vairo" ienākšanas ir uzskatāma par veselīgu, taču būtu labi, ja parādītos vēl viens vai divi jauni spēlētāji, sacīja aktīvu pārvaldības uzņēmuma "INVL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.

Jaunu pārvaldītāju ienākšanai ir pamanāma, jo klientu kustība starp pārvaldniekiem, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, palielinās.

Martinovs uzsvēra, ka ir jādomā arī par to, lai no regulācijas viedokļa tiktu saglabāta iespēja tirgū ienākt jauniem spēlētājiem un viņiem izvirzītās prasības nebūtu diskriminējošas salīdzinājumā ar tiem, kuri tirgū darbojas jau sen.

"Skaidrs, ka tiem, kuri tirgū ir sen, ir izveidojusies arī zināma "tauku kārtiņa" un viņi pret prasību izmaiņām var nebūt tik jutīgi kā jaunpienācēji vai potenciālie jaunpienācēji. Atcerēsimies, ka mums, kas sāka darboties pensiju pārvaldībā no pirmsākumiem, bija pavisam citas prasības, nekā tās ir šodien. Ir jūtams, ka Latvijas Banka kā regulators par to domā un saprot šo nepieciešamību. Tomēr vienmēr bažas ir par politiķu vēlmi jaukties pensiju sistēmā un, būsim atklāti, sabojāt tās ilgtspēju ar dažādiem populistiskiem lēmumiem," norādīja Martinovs.

Viņš gan sacīja, ka pašlaik politiskajā darba kārtībā nekas tāds nav redzams, bet "ik pa laikam tomēr dažādas muļķīgas idejas ir dzirdamas".

Martinovs atzina, ka Latvijā ar neveselīgu robežojas situācija, kad divi lielākie tirgus spēlētāji apkalpo vairāk nekā pusi no visiem Latvijas fondēto pensiju sistēmas dalībniekiem. Tomēr tam būtu jāmainās tāpēc, ka tirgū turpina ienākt jauni spēlētāji, kas piedāvā jauna tipa produktus.

"Man ir sajūta, ka pašlaik valda vēlme pacīnīties par to, lai lielie tirgus dalībnieki pelnītu mazāk. Es domāju, ka pareizāk būtu, ja lielo spēlētāju tirgus daļa samazinātos, balstoties uz godīgu konkurenci un tirgus likumiem, nevis regulācijām," sacīja INVL Asset Management" valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka atkal ir runas, ka par augstu ir pensiju pārvaldnieku komisijas maksas, bet tas var ietekmēt jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū.

Pašlaik Latvijā fondēto pensiju plānus pārvalda astoņi pārvaldnieki. Kā pēdējais pērn pievienojās ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Vairo".

"INVL Asset Management" ir alternatīvo aktīvu pārvaldnieks Baltijas valstīs, un ir daļa no "Invalda INVL" grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!