Foto: Shutterstock
Visiem pēc kārtas pārbaudīja somas un lika izdzert vai atstāt ārpusē plastmasas pudeles ar ūdeni – šāds pārsteigums trešdienas rītā sagaidīja dejotājus, kas bija ieradušies uz Dziesmu un Deju svētku mēģinājumiem Daugavas stadionā. "Drošības dienesta rīcība nesakrita ar noteikumos paredzēto," saka Mārcis Krūmiņš, kurš piedalījās deju mēģinājumā. Svētku organizatori notikušo skaidro kā "komunikācijas kļūdu".

"Ierados ap pulksten 7.20. Drošības dienests noskanēja karti, un tam sekoja pārbaude – visus šķidrumus, arī ūdeni, lika izliet, izdzert vai atstāt ārpusē. Manām kolēģēm bija līdzi vakar neizdzertais ūdens plastmasas pudelēs, to visu lika atstāt," stāsta Krūmiņš.

Jautāts, vai līdzi ir kādi šķidrumi, Krūmiņš drošības dienesta darbiniekiem atbildējis, ka viņam ir termoss ar tēju. "Ņemot vērā, ka vakar gājienā apaukstēju kaklu, paņēmu vakar un šodien līdzi, lai nav jāpērk uz vietas. Man pateica: "Jā, termosu šodien varat ienest, bet rīt jūs vairs nevarēsiet"". Krūmiņš pēc paša izteiktā lūguma iepazīstināts ar atbildīgo drošības dienesta darbinieku, kurš atbildējis: mums ir dots rīkojums, ka šķidrumus nevar ienest, un aicinājis izbaudīt svētkus. Svētku dalībnieks norāda, ka otrdien, kad viņš ieradies uz deju mēģinājumu, pat somas nepārbaudīja.

Dziesmu svētku kārtības noteikumos paredzēts, ka svētku dalībnieki pasākuma teritorijā drīkst ienest pārtikas produktus, kuriem nav nepieciešami īpaši uzglabāšanas apstākļi, un negāzētus bezalkoholiskos dzērienus plastmasas iepakojumā. Tāpat arī vēstīts, ka kārtības uzturētāji drīkst apskatīt gan apmeklētāju apģērbu, gan somas un to saturu, gan citas lietas, kas tiek noteiktas pēc rīkotāja pamatotiem ieskatiem, gan pie ienākšanas pasākuma norises vietā, gan izejot no tās.

"Drošības dienesta rīcība nesakrita ar noteikumos paredzēto. Tad jautājums: kas notiek? Vai nu tā ir apsargu patvaļa vai arī mēs dalībnieki netiekam informēti par kaut kādiem drošības apdraudējumiem. Tad sniedziet dalībniekiem informāciju," norāda Krūmiņš.

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva trešdienas rītā notikušo sauc par "komunikācijas kļūdu un cilvēcisko faktoru apsardzē, ko novērsām 10, 15 minūšu laikā". Viņa organizatoru vārdā atvainojas dalībniekiem un aicina tos izturēties ar izpratni. No rīta notikušais starpgadījums pārrunāts ar apsardzes dienestu, lai turpmāk nepieļautu kļūmes.

Dziesmu svētku organizatori arī atgādina, ka pasākuma teritorijā dalībniekiem bez maksas ir pieejams ūdens, ko var iepildīt pudelēs. Savukārt par svētku dalībnieka pieminēto aizliegumu ienest termosus no rītdienas Vasiļjeva norāda: "Rītdien ir ģenerālmēģinājums ar publiku, tad kārtības noteikumus aicinām ievērot gan skatītājus, gan dalībniekus". Līdz ar to termosus ienest nevarēs.

Krūmiņš 2. jūlijā Kultūras ministrijā apstrīdējis kārtības noteikumos paredzēto punktu, ka atļauts ienest tikai pārtikas produktus, kuriem nav nepieciešami īpaši uzglabāšanas apstākļi, līdz ar to izslēdzot, piemēram, arī termosus ar tēju. Šo ierobežojumu KM arī apstrīdēja Solvita Olsena, kura kā dalībniece piedalās Dziesmu svētkos.

Jau vēstīts, ka sākotnēji noteikumos nebija paredzēts, ka svētku dalībnieki varēs ņemt līdzi savus ēdienus un dzērienus, bet jūnijā noteikumos svētku rīkotāji veica izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!